Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία έλαβε ο Κόντε

Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης με την στήριξη δύο ευρω-σκεπτικιστικών κομμάτων έλαβε στην Ιταλία ο ακαδημαϊκός και νομικός Τζιουζέπε Κόντε, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, έντεκα εβδομάδες μετά τις εκλογές του Μαρτίου.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός σημείωσε πως θα εργαστεί ως δικηγόρος υπεράσπισης του ιταλικού λαού αλλά διευκρίνισε πως πρώτο του μέλημα είναι να επιβεβαιώσει την «ευρωπαϊκή θέση» της χώρας.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στις επιλογές για την στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου, ειδικά στους υποψήφιους για τα κομβικά υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, που θα είναι κρίσιμα για τις σχέσεις της Ρώμης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζήτημα-κλειδί είναι το ενδεχόμενο διορισμού του ηλικιωμένου κι ευρω-σκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα για το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών.

Ο κ. Ματαρέλα έχει ήδη τοποθετηθεί αρνητικά σχετικά με ενδεχόμενο επιλογή Σαβόνα στο ΥΠΟΙΚ. Ο πρόεδρος έχει το δικαιώματα να απορρίψει τις προτάσεις που θα καταθέσει ο κ. Κόντε για την πλήρωση υπουργικών χαρτοφυλακίων, παρατείνοντας έτσι την όλη διαδικασία.

Ένα ακόμα όνομα που έχει ακουστεί για το ΥΠΟΙΚ είναι του βουλευτή Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι.

Η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων που πρότειναν τον κ. Κόντε, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, ζητά αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπει βαθιά μείωση φόρων, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους φτωχούς συν ανατροπή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011.

Τέτοιες πολιτικές κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και το βορειοευρωπαϊκό μπλοκ. Γαλλία και Ισπανία έχουν καλέσει την Ρώμη να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, ώστε να υλοποιήσει την υπόσχεση της παράταξής του για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ύψους 780 ευρώ ανά μήνα στα φτωχά νοικοκυριά.

Ο αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, φέρεται διατεθειμένος να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, που θα είναι αρμόδιο για την απέλαση των μεταναστών που διαμένουν παράνομα στην Ιταλία, κάτι που συνιστά χρόνιο αίτημα του κόμματος.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία