Οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Κίνα από την άσκηση Rimpac σε ένα ράπισμα για το Πεκίνο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν την πρόσκλησή που είχαν απευθύνει στην Κίνα για να συμμετάσχει στην ετήσια ναυτική άσκηση Rimpac, στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μια ένδειξη της έντονης δυσαρέσκειας της Ουάσιγκτον με την επίμονη προσπάθεια του Πεκίνου να «στρατιωτικοποιήσει» διαφιλονικούμενα νερά στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Η συμμετοχή στην άσκηση Rimpac έχει ιδιαίτερα πολιτική βαρύτητα, καθώς συνιστά αναγνώριση του στρατιωτικού status των 27 προσκεκλημένων. Ενδεικτικά, οι ΗΠΑ είχαν θέσει τέλος στην συμμετοχή της Ρωσίας στα ετήσια γυμνάσια το 2014, με αφορμή τις παρεμβάσεις της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αντίστοιχα, η απόσυρση της πρόσκλησης προς τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό συνιστά πολιτικό ράπισμα, και ενδέχεται να επιδεινώσει τις σχέσεις Ουάσιγκτον - Πεκίνου εν μέσω των δύσκολων εμπορικών διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη για την αποφυγή επιβολής δασμών.

«Η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση διαφιλονικούμενων [περιοχών] στην Νότια Σινική Θάλασσα μπορεί μόνον να αυξήσει την ένταση και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κρις Λόγκαν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Η συμπεριφορά της Κίνας δεν συνάδει με τις αρχές και τους στόχους της Rimpac».

Η Κίνα ισχυρίζεται πως το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής της ανήκει, παρά τις αξιώσεις πέντε ακόμα χωρών στα πλούσια νερά. Το Πεκίνο έχει μετατρέψει βραχονησίδες σε τεχνητά νησιά ώστε να υποστηρίξει τις διεκδικήσεις του, ενώ σε ορισμένους σχηματισμούς έχει κατασκευάσει αεροδρόμια, πυραυλικές εγκαταστάσεις και υποδομές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν τις αξιώσεις της Κίνας και έχουν στείλει πολεμικά πλοία σε πλεύσεις που υποστηρίζουν το ελεύθερο της ναυσιπλοΐας στην περιοχή

Η Ουάσιγκτον είχε προσκαλέσει την Κίνα στις δύο τελευταίες ασκήσεις Rimpac, σε μια αντανάκλαση της διμερούς προσπάθειας για στειροποίηση των στρατιωτικών δεσμών τους.

Η Νότια Σινική διαθέτει υπέδαφος πλούσιο σε υδρογονάθρακες και είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς άξονες στον κόσμο, με εμπορεύματα αξίας σχεδόν 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να περνούν κάθε χρόνο από τα νερά της.
Πηγή: skai.gr