Σε δύο χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο Γκρουέφσκι για την αγορά του «τανκ»

Σε δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι, για την κατηγορία ότι όταν βρισκόταν στην εξουσία άσκησε παράνομη επιρροή στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποκτήσει ένα πολυτελές θωρακισμένο αυτοκίνητο – γνωστό ως «τανκ».

Η πολυτελής Mercedes αγοράστηκε το 2012 και υπολογίζεται ότι κόστισε 600.000 ευρώ, ποσό δυσθεώρητο για την φτωχή χώρα. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΠΓΔΜ εκείνο το έτος ήταν 3.680 ευρώ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο 47χρονος Γκρουέφσκι δεν παρέστη στο δικαστήριο, για αδιευκρίνιστο λόγο, όμως οι συνήγοροί του κατέστησαν σαφές πως θα εφεσιβάλουν την καταδικαστική απόφαση.

Ο πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε με βάση τις περίφημες ηχογραφημένες συνομιλίες που ήλθαν στο φως το 2015, όταν αποκαλύφθηκε ότι το καθεστώς παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επαφές περίπου 20.000 ανθρώπων, περιλαμβανομένων πολιτικών, διπλωματών και δικαστικών.

Το σκάνδαλο δρομολόγησε εκλογές και εν τέλει οδήγησε στο τέλος της πρωθυπουργίας Γκρουέφσκι, μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Γκρουέφσκι, που κυβέρνησε μεταξύ 2006 και 2016, διώκεται για τέσσερις ακόμα υποθέσεις, με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της νοθείας και της κατάχρησης εξουσίας, μεταξύ άλλων.

Πέραν του κ. Γκρουέφσκι, το δικαστήριο καταδίκασε σε 6,5 έτη κάθειρξης τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Γκόικο Ποπόφσκι, με την κατηγορία ότι δεν δέχτηκε την πιο συμφέρουσα προσφορά για την απόκτηση περιπολικών της Αστυνομίας, με συνέπεια τα κρατικά ταμεία να επιβαρυνθούν κατά 450.000 ευρώ.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ