Στο Προεδρικό Μέγαρο μεταβαίνει ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Ιταλίας

Στο Κυρηνάλιο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί στις 18:30 ώρα Ελλάδος ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Ansa.

Ο κ. Κόντε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα τον εξουσιοδοτήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση, με βάση την προγραμματική συμφωνία και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας.

Ο κ. Ματαρέλα πάντως έχει το δικαίωμα να απορρίψει την υποψηφιότητα Κόντε και να ζητήσει από τους δύο επίδοξους κυβερνητικούς εταίρους να προτείνουν άλλο πρόσωπο για την πρωθυπουργία.

Η υποψηφιότητα Κόντε επλήγη την Τρίτη αφότου το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης διέψευσε ισχυρισμούς του 54χρονου ακαδημαϊκού ότι είχε τελειοποιήσει τις νομικές γνώσεις του εκεί.

Το κυβερνητικό «συμβόλαιο» Πέντε Αστέρων και Λέγκας ζητά αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπει βαθιά μείωση φόρων, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους φτωχούς συν ανατροπή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011.

Τέτοιες πολιτικές κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και το βορειοευρωπαϊκό μπλοκ.

Γαλλία και Ισπανία έχουν καλέσει την Ρώμη να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία