Κλείσιμο

Πομπέο για συνόδο κορυφής Τραμπ-Κιμ και Ιράν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να σχεδιάζουν μια σύνοδο κορυφής στις 12 Ιουνίου μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Μάικ Πομπέο, αρνήθηκε ωστόσο να κάνει πρόβλεψη κατά πόσον η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οι συνομιλίες Τραμπ-Κιμ θα στεφθούν με επιτυχία και εξέφρασε την «πεποίθηση ότι θα το πετύχουμε στο τέλος».
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Κίνα πρόσφερε «ιστορικής σημασίας βοήθεια» με την άσκηση πίεσης στην Πιονγκιάνγκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μίλησε και για το Ιράν,
σημειώνοντας ότι οι αλλαγές που απαίτησε η Ουάσινγκτον από το Ιράν δεν είναι δύσκολο να τις εφαρμόσει και δήλωσε πεπεισμένος ότι μια κοινή διπλωματική προσέγγιση μπορεί να αναπτυχθεί με τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει μια σειρά αλληλοεπικαλυπτόμενων αξιών και συμφερόντων εδώ και αυτό θα μας οδηγήσει στο ίδιο συμπέρασμα για την ανάγκη να απαντήσουμε στις απειλές που θέτει η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στον κόσμο», δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σκιαγράφησε την νεά αμερικανική στρατηγική άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη, προειδοποιώντας ότι το Ιράν «δεν θα λάβει ποτέ ξανά λευκή επιταγή για να ηγεμονεύει στη Μέση Ανατολή».

Πηγή: skai.gr