Κλείσιμο

Κι όμως ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει κενά στο βιογραφικό του

Ερωτήματα έχουν ανακύψει τις τελευταίες ώρες για την ακρίβεια του βιογραφικού σημειώματος του υποψήφιου πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, ο οποίος δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τον πρόεδρο Σέτζιο Ματαρέλα.

Στο CV του, ο κ. Κόντε υποστηρίζει ότι έχει φοιτήσει μεταπτυχιακά σε διάφορα επιφανή πανεπιστήμια, ανάμεσά τους το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου «τελειοποίησε» τις νομικές σπουδές του φοιτώντας για τουλάχιστον έναν μήνα κάθε χρόνο την περίοδο 2008-2012.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου δήλωσε στους «New York Times» ότι στα αρχεία δεν εμφανίζεται το όνομα του κ. Κόντε, είτε σε ρόλο σπουδαστή ούτε σε ρόλο καθηγητή.

Η εκπρόσωπος προσέθεσε πως ο κ. Κόντε ενδέχεται να παρακολούθησε κάποιο μονοήμερο ή διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για τα οποία το ίδρυμα δεν τηρεί αρχεία συμμετοχής.

Ο 54χρονος Κόντε, που εργάζεται ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και στο πανεπιστήμιο Λουίς της Ρώμης, προτάθηκε ως πρωθυπουργός από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την Λέγκα, τα δύο αντι-συστημικά κόμματα που βρίσκονται στα πρόθυρα σχηματισμού κυβέρνησης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο κ. Ματαρέλα έχει ωστόσο την εξουσία να απορρίψει την υποψηφιότητά του. Η απόφαση του προέδρου αναμένεται να ληφθεί μέσα στις επόμενες 24 έως 72 ώρες, καθώς, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πρόεδρος θέλει να εξετάσει σοβαρά τον φάκελο του σχετικά άσημου ακαδημαϊκού.

Σημειώνεται πως ο κ. Κόντε δεν είναι εκλεγμένος βουλευτές κι έχει ελάχιστη εμπειρία στην πολιτική. Εάν η υποψηφιότητά του λάβει πράσινο φως θα είναι ο πέμπτος συναπτός μη εκλεγμένος πρωθυπουργός στην Ιταλία, μετά τον Μάριο Μόντι, τον Ενρίκο Λέτα, τον Ματέο Ρέντσι και τον Πάολο Τζεντιλόνι.

Τα Πέντε Αστέρια, που στο παρελθόν είχαν επικρίνει έντονα τον διορισμό μη εκλεγμένων πρωθυπουργών, δικαιολόγησε την επιλογή του αντιτείνοντας ότι πρόκειται για έναν πολιτικό πρωθυπουργό που θα ηγηθεί μίας πολίτικής κυβέρνησης, με την στήριξη δύο δημοκρατικά εκλεγμένων κομμάτων.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία