Κλείσιμο

Σε ποια χώρα της Ευρώπης προετοιμάζονται ακόμα και για πόλεμο

Σε πρακτικές Ψυχρού Πολέμου επέστρεψε η Σουηδία, καθώς οι Αρχές άρχισαν να στέλνουν σε 4,8 εκατομμύρια νοικοκυριά φυλλάδια που προετοιμάζουν τους πολίτες για το ενδεχόμενο πολέμου, τρομοκρατικής επίθεσης, κυβερνο-επίθεσης ή άλλης καταστροφής.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το εν λόγω φυλλάδιο διανέμεται στον ευρύτερο πληθυσμό από το 1961 και περιέχει συμβουλές για την εύρεση καθαρού νερού, για τον εντοπισμό προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων, για την γρήγορη ανταπόκριση σε συναγερμούς και για το πώς μπορεί κάθε νοικοκυριό να προετοιμάσει το σπίτι του για κατάσταση ανάγκης.

Η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από το 1814 και ήταν ουδέτερη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως το 2014 θορυβήθηκε ιδιαίτερα από την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία την μετέπειτα επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το NATO.

Το φυλλάδιο, με τίτλο «Εάν έλθει κρίση ή πόλεμος», καθιστά σαφές πως σε περίπτωση απειλής όλοι οι πολίτες οφείλουν να συνεισφέρουν στην «απόλυτη άμυνα» για την υπεράσπιση της χώρας.

«Εάν η Σουηδία δεχτεί επίθεση απαιτείται αντίσταση» επισημαίνεται στο 20σέλιδο φυλλάδιο, ενώ ειδικά στην περίπτωση εισβολής από άλλη χώρα τονίζεται πως η χώρα «δεν θα παραδοθεί ποτέ».

Υπενθυμίζει ότι το κράτος μπορεί να επιστρατεύσει στις ένοπλες δυνάμεις ή σε πολιτικές οργανώσεις αρωγής οποιονδήποτε κάτοικο μεταξύ 16 και 70 ετών.




Μολονότι το Κρεμλίνο διαψεύδει κάθε καταγγελία περί επιθετικότητας ανάμειξής του στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, η Στοκχόλμη έχει επικαλεστεί την συμπεριφορά της Μόσχας για σειρά μέτρων αυτοάμυνας, όπως την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας και την τοποθέτηση στρατεύματος στη νήσο Γκότλαντ, στην Βαλτική Θάλασσα.

Η Σουηδία ξανάρχισε να αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες της από το 2016.



Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία