Νέες κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ στον Μαδούρο ως απάντηση για τις εκλογές «φάρσα»

Νέες οικονομικές κυρώσεις στην Βενεζουέλα επέβαλαν οι Ηνωμένες πολιτείες, στον απόηχο της επανεκλογής του «τσαβίστα» Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία, σε κάλπες που η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει ως «φάρσα».

Οι νέες ποινές απαγορεύουν σε αμερικανούς πολίτες και επιχειρήσεις να αποκτούν τίτλους χρέους που εκδίδει το Καράκας ή η κρατική εταιρεία ενέργειας PdVSA, και να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία με αντάλλαγμα μετρητά.

Παρά ταύτα, η Ουάσιγκτον απέφυγε να καταφύγει στο πιο βαρύ «όπλο» που έχει στο οπλοστάσιό της, που είναι η επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου από την Βενεζουέλα.

Με δεδομένο ότι η Βενεζουέλα ήδη δεν έχει την δυνατότητα να εκδώσει νέα ομόλογα στις αμερικανικές αγορές, το Καράκας έχει καταφύγει σε ενδιάμεσες λύσεις όπως η έκδοση υποσχετικών (IOUs) και οι πωλήσεις δημόσιου πλούτου σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ώστε να αντλήσει ρευστότητα.

«Το μέτρο σχεδιάστηκε ώστε να σταματήσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας από το να υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και να φουσκώνει τις δικές της τσέπες», είπε σε δημοσιογράφους ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

Σημείωσε πως οι νέες κυρώσεις θα περιορίσουν την ευχέρεια της κυβέρνησης Μαδούρο να ρευστοποιεί κρατική περιουσία σε «εξευτελιστικές τιμές σε βάρος του λαού» της χώρας.

Ο κ. Μαδούρο επανεξελέγη για έξι χρόνια στον προεδρικό θώκο την Κυριακή, αποσπώντας το 68% της λαϊκής ψήφου. Ωστόσο, η συμμετοχή δεν πλησίασε καν το 50%, με το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης να απέχει από την ψηφοφορία ως πράξη διαμαρτυρίας.

Οι δύο αντιπολιτευόμενοι υποψήφιοι που έλαβαν μέρος κατήγγειλαν χιλιάδες περιστατικά νοθείας και επηρεασμού.
Πηγή: skai.gr