Κλείσιμο

Ένας άσημος ακαδημαϊκός φαβορί για την πρωθυπουργία της Ιταλίας

Την στήριξη του προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα για την επιλογή πρωθυπουργού, με την οποία και θα σφραγιστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, θα ζητήσουν στις 18:30 ώρα Ελλάδος το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, ενώ οι αγορές πιέζουν το ιταλικό χρέος λόγω φόβων για δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην Ρώμη.

Οι δύο ευρω-σκεπτικιστικές παρατάξεις δεν έχουν αποκαλύψει ακόμα το όνομα του υποψηφίου που θα προτείνουν στον κ. Ματαρέλα, όμως πολλά δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο αναφέρουν ως το επικρατέστερο πρόσωπο είναι ο σχετικά άσημος ακαδημαϊκός Τζιουζέπε Κόντε, αν και έως τώρα αυτό δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί.

Ο 54χρονος Κόντε, ειδικός στο δημόσιο δίκαιο, δεν έχει εκλεγεί βουλευτής κι έχει ελάχιστη εμπειρία στην πολιτική, όμως τα Πέντε Αστέρια τον είχαν εξετάσει ως πιθανό υπουργό πριν τις εκλογές του Μαρτίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα έχει την εξουσία να απορρίψει το πρόσωπο που θα του προτείνουν οι επίδοξοι κυβερνητικοί εταίροι εάν κρίνει πως δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα για να εκπροσωπήσει την χώρα στη διεθνή σκηνή ή για να διασφαλίσει την σταθερότητα της κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Εάν ο κ. Ματαρέλα εγκρίνει την επιλογή των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας για την πρωθυπουργία, θα ανοίξει ο δρόμος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου αλλά και για την στελέχωση του υπόλοιπου υπουργικού συμβουλίου.

Υπουργικά χαρτοφυλάκια αναμένεται να αναλάβουν τόσο ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, όσο και ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.

Ο κ. ντι Μάιο κατά πάσα πιθανότητα θα διοριστεί υπουργός Εργασίας, ώστε να αναλάβει την υλοποίηση της πρότασης του κόμματός του για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 780 ευρώ ανά μήνα στους φτωχούς. Ο κ. Σαλβίνι θέλει το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να δρομολογήσει τον την απέλαση περίπου 500.000 μεταναστών που, σύμφωνα με την Λέγκα, διαμένουν παράνομα στην Ιταλία.

Φουρτούνα στις αγορές

Η όλο και πιο κοντινή προοπτική συγκυβέρνησης Πέντε Αστέρων και Λέγκας έχει προκαλέσει ανασφάλεια στις αγορές, καθώς το κυβερνητικό «συμβόλαιο» των δύο αντι-συστημικών εταίρων ζητά αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπει βαθιά μείωση φόρων συν ανατροπή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011.

Τέτοιες πολιτικές κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν την Ρώμη σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και την βόρεια Ευρώπη.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται σήμερα στο 2,34%, έχοντας επιδεινωθεί κατά περίπου 0,4 μονάδες τις τελευταίες επτά ημέρες. Η απότομη πτώση άρχισε την περασμένη Δευτέρα, μετά την διαρροή προσχεδίου της προγραμματικής συμφωνίας Πέντε Αστέρων και Λέγκας που προέβλεπε διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη και διαγραφή ιταλικού χρέους αξίας 250 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα δύο κόμματα απέφυγαν να περιλάβουν τέτοια προκλητικά αιτήματα στην δημοσιευμένη προγραμματική συμφωνία τους, ενώ απέφυγαν και αναφορά στο εναλλακτικό αίτημά τους επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής σε καθεστώς «προ Μάαστριχτ».
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία