Η Παραγουάη έγινε η Τρίτη χώρα που ανοίγει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ

Η Παραγουάη έγινε η τρίτη χώρα που άνοιξε πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ την τελευταία εβδομάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γουατεμάλας.

Στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας Χοράσιο Κάρτες και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είναι μια ιστορική ημέρα που ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στην Παραγουάη και στο Ισραήλ», δήλωσε ο κ. Κάρτες, με τον κ. Νετανιάχου να απαντά πως πρόκειται για μεγάλη ημέρα για την διμερή φιλία.

«Δεν έχετε μόνον την στήριξη της κυβέρνησής μας αλλά και την βαθιά ευγνωμοσύνη του λαού του Ισραήλ» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Η κυριότητα της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ του Τελ Αβίβ και των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ έθεσε υπό τον έλεγχό του το σύνολο της Ιερουσαλήμ κατά τον πόλεμο του 1967 και θεωρεί την ιστορική πόλη αδιαίρετη και αιώνια πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι ωστόσο διεκδικούν το ανατολικό τμήμα ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας αρνείται να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ έως ότου το καθεστώς της πόλης ρυθμιστεί μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, όμως τον Δεκέμβριο ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε αυτό το status προβαίνοντας σε μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους.

Η κίνηση Τραμπ προκάλεσε την οργή του μουσουλμανικού κόσμου. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που κατοικούν στην Λωρίδα της Γάζας διαδηλώνουν κάθε Παρασκευή τους τελευταίους δύο μήνες, ζητώντας να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στα εδάφη που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν οι πρόγονοί τους μετά την ίδρυση του Ισραήλ, το 1948.

Περισσότεροι από 90 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ταραχές από πυρά του ισραηλινού στρατού που φρουρεί τον συνοριακό φράχτη.

Το Τελ Αβίβ αντιτείνει πως οι διαδηλωτές επιχειρούν να παραβιάσουν τον φράχτη και συνιστούν κίνδυνο για τους ισραηλινούς οικισμούς που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Γάζα.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ισραήλ