Διεθνή δύναμη προστασίας των Παλαιστινίων ζητά ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας

Την αποστολή πολυεθνικής δύναμης η οποία θα αναλάβει την προστασία του παλαιστινιακού πληθυσμού από το Ισραήλ ζήτησε ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, ο οποίος συνεδρίασε εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη υπό τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστίνιων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, την Δευτέρα, τα οποία κατέληξαν στον θάνατο τουλάχιστον 60 διαδηλωτών.

Ο Οργανισμός καταδικάζει εκ νέου την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, και προειδοποιεί πως οπουδήποτε χώρα μιμηθεί το παράδειγμα της Ουάσιγκτον θα γίνει στόχος πολιτικών και οικονομικών αντιποίνων από τα ισλαμικά κράτη-μέλη.

Επαναβεβαιώνει πως η Ιερουσαλήμ είναι «αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

Στο κοινό ανακοινωθέν, ο Οργανισμός ζητά επίσης την δημιουργία διεθνούς ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία θα διερευνήσει «τα εγκλήματα και τις σφαγές» που έχουν διαπραχθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον «ειρηνικών και άοπλων» διαδηλωτών στην Γάζα.

Καταδικάζει τις ενέργειες των ισραηλινών στρατιωτών ως «άγρια εγκλήματα» ενώ επιρρίπτει ηθικές ευθύνες και στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την προστασία που προσφέρουν στο Τελ Αβίβ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, επιχειρεί να προβάλει το προφίλ του προστάτη των Παλαιστινίων.

Ο κ. Ερντογάν έχει ανταλλάξει σκληρές βολές με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ η Άγκυρα έχει ανακοινώσει πως παλαιστίνιοι τραυματίες θα νοσηλευτούν σε τουρκικά νοσοκομεία.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας αριθμεί 57 μέλη, ανάμεσά τους μεγάλες δυνάμεις του μουσουλμανικού κόσμου όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, αν και σπανίως διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ισραήλ