Οι οπαδοί των Πέντε Αστέρων επικύρωσαν το κυβερνητικό συμβόλαιο με τη Λέγκα

Πάνω από το 94% των μελών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων ενέκρινε την «προγραμματική συμφωνία» της παράταξης με την Λέγκα για την διακυβέρνηση της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Κινήματος, Λουίτζι ντι Μάιο.

Το «κυβερνητικό συμβόλαιο» των δύο αντι-συστημικών παρατάξεων ζητά αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αν και αποφεύγει παλαιότερες αξιώσεις για καθεστώς «προ Μάαστριχτ» – και προβλέπει βαθιά μείωση φόρων, ανατροπή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011, και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους φτωχούς.

Το «συμβόλαιο» δεν κάνει επίσης καμία αναφορά σε παλαιότερες προτάσεις για διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη και διαγραφή ιταλικού χρέους αξίας 250 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. ντι Μάιο σημείωσε πως στην online ψηφοφορία για το κυβερνητικό πρόγραμμα έλαβαν μέρος 42.274 άτομα, εκ των οποίων μόνο τα 2.522 καταψήφισαν.

Μεγάλη εκκρεμότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει η επιλογή του πρωθυπουργού, που θα είναι τρίτο πρόσωπο, καθώς ούτε ο κ. ντι Μάιο ούτε ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, θα αναλάβουν τον θώκο.

Οι δύο εταίροι θα μεταβούν την Δευτέρα στο Κυρηνάλιο Προεδρικό Μέγαρο ώστε να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, για τις συνομιλίες τους. Ο κ. Ματαρέλα θα πρέπει να εγκρίνει το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την πρωθυπουργία.

Μεταξύ τους η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια έχουν πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία