Φόβοι για πάνω από 100 νεκρούς από την συντριβή αεροσκάφους στην Κούβα

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι πιστεύεται πως έχασαν τη ζωή τους στην Κούβα όταν επιβατικό αεροσκάφος του κρατικού αερομεταφορέα Cubana de Aviacion συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρτί» της Αβάνας.

Μόνον τρεις από τους περίπου 110 επιβαίνοντες έχουν ανασυρθεί ζωντανοί, όπως μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι επιζώντες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το αεροπλάνο εκτελούσε εσωτερικό δρομολόγιο προς την πόλη Ολγκίν, στο ανατολικό τμήμα του νησιού, με 104 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, σύμφωνα με κρατικά μέσα, αν και οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων παραμένουν συγκεχυμένες κι έχουν αναθεωρηθεί αρκετές φορές.

Ανάμεσα στους επιβαίνοντες βρίσκονταν ένα νήπιο κάτω των δύο ετών και τέσσερα ακόμα παιδιά, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν Κουβανοί, σύμφωνα με την εφημερίδα του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος, την Granma, αν και το πλήρωμα φαίνεται πως ήταν αλλοδαπό.


AP Photo/Enrique de la Osa

«Τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, σημειώνοντας πως ο αριθμός των νεκρών είναι μεγάλος. Μετά την συντριβή εκδηλώθηκε φωτιά η οποία έσβησε μετά από μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως άκουσαν ήχο που θύμιζε έκρηξη και στη συνέχεια είδαν μια πυκνή στήλη καπνού να αναδύεται από το σημείο της συντριβής.

Το μοιραίο αεροσκάφος, τύπου Boeing 737, είχε κατασκευαστεί το 1979 και ανήκει στην μικρή μεξικανική εταιρεία Aerolineas Damojh, η οποία το είχε μισθώσει στην Cubana.

Τα αίτια της τραγωδίας δεν είναι ακόμα γνωστά. Ο κ. Ντίας-Κανέλ δήλωσε πως διεξάγεται έρευνα.


AP Photo/Enrique de la Osa

Τους τελευταίους μήνες η Cubana αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με πολύωρες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.

Χθες Πέμπτη ο πρώτος αντιπρόεδρος του νησιού, Σαλβαντόρ Βαλντές Μέσα, συναντήθηκε με την διοίκηση της εταιρείας για να συζητήσουν παράπονα των πολιτών για τις υπηρεσίες της εταιρείας.

Στις αρχές του μήνα η Cubana διατάχθηκε να αναστείλει τα δρομολόγια έξι αεροπλάνων ρωσικής κατασκευής AN-158 που διαθέτει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για το τρίτο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα που λαμβάνει χώρα στην Κούβα από το 2010.

Πέρυσι, μεταγωγικό των ένοπλων δυνάμεων συνετρίβη στην πλαγιά λόφου στο δυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο οκτώ ενστόλων, ενώ το 2010 68 επιβατικό αεροπλάνο που εκτελούσε το δρομολόγιο Σαντιάγο - Αβάνα με 68 επιβάτες συνετρίβη αύτανδρο εν μέσω κακοκαιρίας.


Πηγή: skai.gr