Τραμπ: Όσοι δεν πληρώνουν ό,τι τους αναλογεί στο NATO θα αντιμετωπιστούν

Μέλη του NATO που δεν πληρούν τις υποχρεώσεις τους προς την Συμμαχία θα «αντιμετωπιστούν», διαμήνυσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας ειδική μνεία στην Γερμανία για τις μικρές στρατιωτικές δαπάνες της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σε συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κ. Τραμπ σημείωσε πως χάρη στις επίμονες προσπάθειες των δύο οι αμυντικές δαπάνες πολλών χωρών έχουν αυξηθεί, όμως διευκρίνισε ότι ακόμα υπάρχουν μέλη που «δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του εξήρε την βοήθεια του κ. Τραμπ για την ενίσχυση των αμυντικών προϋπολογισμών του NATO. «Η ηγεσία σας στις αμυντικές δαπάνες έχει πραγματικά βοηθήσει», είπε.

«Έχει επίδραση στους συμμάχους διότι πλέον οι σύμμαχοι αυξάνουν τις δαπάνες τους», είπε. «Ουδείς περικόπτει τον προϋπολογισμό του πια».

Το NATO προτρέπει τα μέλη του να διαθέτουν κάθε χρόνο τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την ενίσχυση και την συντήρηση των ένοπλων δυνάμεών τους. Το ένα πέμπτο των ετήσιων δαπανών θα πρέπει να προορίζεται για αγορές οπλικών συστημάτων και για έρευνα.

Η Γερμανία είναι σαφώς κάτω από αυτά τα επίπεδα, μολονότι είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Το 2019 οι αμυντικές δαπάνες της αναμένεται να ισοδυναμούν με στο 1,3% του ΑΕΠ και θα φτάσουν στο 1,5% μόνο το 2025, δήλωσε πριν λίγες ημέρες η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι αξιώσεις της Ουάσιγκτον αποτελούν πολιτικό πονοκέφαλο για την καγκελάριο Μέρκελ, με δεδομένο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι της αντιτίθενται στην αύξηση των εξόδων για το στράτευμα.

Στη σύνοδο κορυφής του 2014, στην Ουαλία, οι εταίροι συμφώνησαν να επιδιώξουν την υλοποίηση των εν λόγω στόχων έως το 2024, αν και το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών δεν καθιστούσε τους στόχους δεσμευτικούς.
Πηγή: skai.gr