Κολομβία: Οκτώ αντάρτες της FARC νεκροί σε επιχείρηση του στρατού


Οκτώ αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στην Κολομβία, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του στρατού στην επαρχία Πουτουμάγιο, η οποία γειτονεύει με τον Ισημερινό, ανακοίνωσαν οι αρχές την Τετάρτη.

Οι άνδρες αυτοί ανήκαν στο Έβδομο Μέτωπο των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, υπό τη διοίκηση του Έντγκαρ Σαλγάδο, ή Ροδρίγο Καδέτε, ενός αξιωματικού των ανταρτών που απέρριψε τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε η ηγεσία των FARC με την κυβέρνηση στα τέλη του 2016, βάσει της οποίας η οργάνωση, το παλαιότερο αντάρτικο στην Αμερική, κατέθεσε τα όπλα και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά.

Ανάμεσα στους αντάρτες που σκοτώθηκαν ήταν το δεξί χέρι του Καδέτε, διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter.

Οι αντάρτες που ανήκουν σε αυτό το μέτωπο κατηγορούνται πως ενέχονται στους θανάτους δεκάδων στρατιωτικών και πολιτών, καθώς και στις απαγωγές και στις εξαφανίσεις μελών των δυνάμεων επιβολής της τάξης μετά τον αφοπλισμό των FARC, σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο Καδέτε φέρεται επίσης να ενέχεται στη διακίνηση κοκαΐνης και κολτανίου, ενός ορυκτού που χρησιμοποιείται στην κατασκευή διαφόρων ηλεκτρονικών, προς τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα.

Χωρίς πλέον κεντρική διοίκηση, ομάδες αποστατών των FARC δρουν σε πολλές περιοχές της Κολομβίας και--σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις-μετρούν περίπου 1.200 μαχητές, τόσο πρώην αντάρτες που αποκήρυξαν τη συμφωνία ειρήνης, όσο και νεοσύλλεκτους.

Οι αρχές κλιμάκωσαν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των αποστατών αυτών αφού το Μέτωπο Όλιβερ Σινιστέρα, υπό τη διοίκηση του Ουάλτερ Αρτίσαλα ή Γκουάτσο, απήγαγε την 26η Μαρτίου και κατόπιν δολοφόνησε και τα τρία μέλη μιας δημοσιογραφικής αποστολής από τον Ισημερινό σε μια άλλη περιοχή των συνόρων.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ