Κολομβία: Ένας στρατιώτης νεκρός από έκρηξη νάρκης

Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν πυροδοτήθηκε νάρκη κατά προσωπικού σε περιοχή όπου καλλιεργείται κόκα, καθώς συμμετείχαν σε επιχείρηση άρσης ναρκοπεδίου, γνωστοποίησε την Τρίτη ο στρατός ξηράς της Κολομβίας.

Οι στρατιωτικοί διεξήγαγαν επιχείρηση άρσης ναρκοπεδίου σε αγροτική περιοχή του δήμου Τουμάκο (νότια, στις ακτές στον Ειρηνικό) πριν αρχίσει μια δεύτερη επιχείρηση, για την καταστροφή καλλιεργειών κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη της κοκαΐνης, όταν ενεργοποιήθηκε «αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός», ανέφερε ανακοίνωση του επιτελείου.

Η έκρηξη σκότωσε έναν στρατιώτη, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, πάντως βρίσκονται «εκτός κινδύνου», κατά την ίδια πηγή.

Στον δήμο της Τουμάκο βρίσκονται η μεγαλύτερη επιφάνεια παράνομων καλλιεργειών στον κόσμο κι ένα από τα κυριότερα λιμάνια από όπου εξάγεται κοκαΐνη προς την Κεντρική Αμερική και τις ΗΠΑ.

Συμμορίες διακινητών ναρκωτικών, αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC και ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η τελευταία οργάνωση ανταρτών που παραμένει ενεργή σήμερα παρότι διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, διεκδικούν τον έλεγχό της.

Μετά το Αφγανιστάν, η Κολομβία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών του πλανήτη που πλήττονται περισσότερο από τις νάρκες κατά προσωπικού, με πάνω από 11.000 θύματα--νεκρούς και τραυματίες--κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα χρόνων, συμπεριλαμβανομένων 7.000 και πλέον στελεχών των ένοπλων δυνάμεων, κατά επίσημα στοιχεία.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να εξαλείψει τις νάρκες κατά προσωπικού από την επικράτεια της Κολομβίας μέχρι το 2021 και άρχισε τον Φεβρουάριο του 2017 επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης του 40% της επιφάνειας που πλήττεται.

Βάσει της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη στα τέλη του 2016, οι αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), οργάνωσης που αφοπλίστηκε και σήμερα έχει μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά, δεσμεύθηκε να συνεργαστεί στις επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίων. Ενώ, το 2017, η κυβέρνηση και ο ELN ανακοίνωσαν ένα πιλοτικό σχέδιο για την αποκλιμάκωση της σύρραξης.
Πηγή: skai.gr