Κλείσιμο

ΗΠΑ: «Όχι» στο αίτημα Μάναφορτ να μπουν στο αρχείο οι κατηγορίες σε βάρος του

Bαρύ πλήγμα στον άλλοτε διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, τον Πολ Μάναφορτ.

Ομοσπονδιακή δικαστής, απέρριψε την Τρίτη την προσφυγή του με αίτημα να μπουν στο αρχείο οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος κατά τους συνηγόρους του Μάναφορτ έχει καταληφθεί από αμόκ και πρέπει να χαλιναγωγηθεί.

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης του Μάναφορτ, η ομοσπονδιακή δικαστής Έιμι Μπέρμαν Τζάκσον έκρινε ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν τήρησε κατά γράμμα τους κανονισμούς όταν διόρισε τον Μιούλερ και ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Μάναφορτ που απήγγειλε ο ειδικός εισαγγελέας δεν είναι ούτε υπερβολικά ευρείες, ούτε ανάρμοστες.

Αντιδρώντας στην απόφαση, ένας εκπρόσωπος του Μάναφορτ, ο Τζέισον Μαλόνι, δήλωσε ότι ο πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του Τραμπ «Πολ Μάναφορτ επιμένει στην αθωότητά του και αδημονεί να επικρατήσει» και στις δύο υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων. Εκπρόσωπος του ειδικού εισαγγελέα απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Μάναφορτ είναι αντιμέτωπος με δύο κατηγορητήρια που του απαγγέλθηκαν στην Ουάσινγκτον και στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια. Στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν στην Ουάσινγκτον συμπεριλαμβάνονται αυτή της συνωμοσίας για το ξέπλυμα χρήματος, της συνωμοσίας για την απόσπαση με απάτη χρημάτων από το αμερικανικό δημόσιο, και αυτή της μη εγγραφής του στον κατάλογο των πρακτόρων του εξωτερικού. Στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν στη Βιρτζίνια συμπεριλαμβάνονται αυτή της τραπεζικής απάτης και αυτή της υποβολής ψευδών φορολογικών δηλώσεων. Ο Μάναφορτ αρνείται την ενοχή του σε όλες τις κατηγορίες, καμιά από τις οποίες δεν συνδέεται άμεσα με τη δουλειά που έκανε για την εκστρατεία του Τραμπ.

Ο Μάναφορτ είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να μπουν όλες αυτές οι κατηγορίες στο αρχείο, επιχειρηματολογώντας ότι ο διορισμός του Μιούλερ παραβίασε τους κανονισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης όσον αφορά τους ειδικούς εισαγγελείς, ότι η δίωξη εναντίον του δεν έχει καμιά σχέση με τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, καθώς και ότι η έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) για τις δοσοληψίες του που αφορούσαν στην Ουκρανία είχε διενεργηθεί πριν αρχίσουν οι έρευνες για τη φερόμενη ρωσική επέμβαση στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα.

Ο Τραμπ αρνείται ότι υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Ρωσία και αποκαλεί την έρευνα η οποία συνεχίζει να ρίχνει βαριά σκιά στην προεδρία του «κυνήγι μαγισσών». Η ομοσπονδιακή δικαστής Τζάκσον πάντως δεν φάνηκε να πείθεται από τα επιχειρήματα των συνηγόρων του Μάναφορτ.

Πηγή: skai.gr