Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον κεντρικό τραπεζίτη του Ιράν

Κυρώσεις στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, Βαλιολά Σεΐφ, επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας τον πως βοηθά τους Φρουρούς της Επανάστασης να διαβιβάσουν εκατομμύρια δολάρια στην οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Τεχεράνης στον Λίβανο.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης σε ένα ακόμα στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, στην ιρακινή Ισλαμική Τράπεζα αλ-Μπιλάντ και στον πρόεδρό της, και σε έναν αξιωματούχο της Χεζμπολάχ.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως οι κυρώσεις θέτουν τέλος στην χρήση ενός «κρίσιμου τραπεζικού δικτύου» που χρησιμοποιούσε το Ιράν και αποσκοπεί στο να περιορίσει την δυνατότητα της ισλαμικής δημοκρατίας να καταχράται τα χρηματοπιστωτικά συστήματα των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής.

«Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την όλο και πιο θρασεία κατάχρηση του διεθνούς τραπεζικού συστήματος από το Ιράν», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μανούτσιν.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση εναντίον των παραπλανητικών προσπαθειών» της Τεχεράνης, προσέθεσε, τονίζοντας πως στόχος του ιρανικού καθεστώτος είναι να χρηματοδοτήσει τρομοκρατικούς βραχίονές τους.

Πρόκειται για την δεύτερη φορά το τελευταίο δεκαήμερο που η Ουάσιγκτον επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν, καθώς την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε πως έσπασε δίκτυο αλλαγής συναλλάγματος των Φρουρών της Επανάστασης.

Τότε οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει την κεντρική τράπεζα συνένοχη στην δράση των Φρουρών, οι οποίοι είναι προστάτες του ισλαμικού καθεστώτος.

Το κύμα κυρώσεων έρχεται στον απόηχο της απόφασης του αμερικανού προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία που ρυθμίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να προαναγγείλει την επαναφορά κυρώσεων στην ισλαμική δημοκρατία.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιράν