Κλείσιμο

Με απέλαση του Τούρκου πρόξενου στην Ιερουσαλήμ απαντά το Ισραήλ σε Τουρκία

Διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία, με αφορμή τα αιματηρά επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιους. 

Το Ισραήλ απέλασε σήμερα τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ο πρόξενος κλήθηκε και του ζητήθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία "για διαβουλεύσεις, για κάποια χρονική περίοδο".

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην απέλαση του Ισραηλινού πρεσβευτή στην Άγκυρα

Χθες η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τους  νεκρούς παλαιστίνιους.

Η κρίση στη Γάζα έχει προκαλέσει και ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραδοσιακά επιχειρεί να εμφανιστεί ως προστάτης των μουσουλμάνων στην Μέση Ανατολή, και στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη» και το κατηγόρησε πως διαπράττει «γενοκτονία».

Ο κ. Νετανιάχου απάντησε πως ο τούρκος ηγέτης είναι «ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές της Χαμάς και συνεπώς αναμφίβολα γνωρίζει καλά την τρομοκρατία και την σφαγή». «Τον συμβουλεύω να μην κηρύττει περί ηθικής σε εμάς», προσέθεσε.



Πηγή: ΣΚΑΪ.gr