Κλείσιμο

Ερντογάν: Κατοχική δύναμη απαρτχάιντ το Ισραήλ

Κλιμακώνεται η λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια ημέρα αφότου περίπου 60 Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών στην Λωρίδα της Γάζας.

Σε νέα επίθεσή του, ο κ. Ερντογάν αποκάλεσε τον κ. Νετανιάχου επικεφαλής ενός «κράτους απαρτχάιντ», το οποίο έχει επιβάλει κατοχή στα εδάφη ενός «ανυπεράσπιστου λαού» κατά παράβαση ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

«Έχει το αίμα Παλαιστινίων στα χέρια του και δεν μπορεί να συγκαλύψει τα εγκλήματα επιτιθέμενος στην Τουρκία», έγραψε στο Twitter ο τούρκος πρόεδρος, ενώ προέτρεψε δηκτικά τον ισραηλινό πρωθυπουργό να διαβάσει τις 10 εντολές εάν θέλει ένα «μάθημα ανθρωπιάς».



Είχε προηγηθεί σκληρή δήλωση Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορούσε τον κ. Ερντογάν ότι είναι μεγάλος υποστηρικτής της οργάνωσης Χαμάς, και συνεπώς γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει σφαγή και τρομοκρατία. «Τον συμβουλεύω να μην κηρύττει περί ηθικής σε εμάς», προσέθεσε.



Η λεκτική κόντρα άρχισε χθες Δευτέρα, όταν ο τούρκος ηγέτης αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη» που διαπράττει «γενοκτονία» σε βάρος των Παλαιστινίων.

Ο κ. Ερντογάν, που διανύει προεκλογική περίοδο, επιχειρεί πολλές φορές να εμφανιστεί ως ο προστάτης των Παλαιστίνιων και γενικότερα των μουσουλμάνων στην Μέση Ανατολή.

Το απόγευμα η Άγκυρα ζήτησε από τον ισραηλινό πρεσβευτή να επιστρέψει στην πατρίδα του τουλάχιστον για ένα διάστημα, ουσιαστικά απευλαύνοντάς τον, ενώ προηγουμένως είχε ανακαλέσει τον δικό της πρέσβη από το Τελ Αβίβ, για διαβουλεύσεις.
Πηγή: skai.gr