Κλείσιμο

Η Τουρκία απελαύνει διακριτικά τον ισραηλινό πρέσβη λόγω της Γάζας

Στην απέλαση του πρεσβευτή του Ισραήλ από την Τουρκία προχωρά η Άγκυρα, στον απόηχο των χθεσινών επεισοδίων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου περίπου 60 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση TRT, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον ισραηλινό πρέσβη και του είπε πως θα ήταν «πρέπον» να επιστρέψει στην πατρίδα του «για ένα διάστημα».

Χθες η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τους παλαιστίνιους νεκρούς.

Η κρίση στη Γάζα έχει προκαλέσει και ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραδοσιακά επιχειρεί να εμφανιστεί ως προστάτης των μουσουλμάνων στην Μέση Ανατολή, και στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη» και το κατηγόρησε πως διαπράττει «γενοκτονία».

Ο κ. Νετανιάχου απάντησε πως ο τούρκος ηγέτης είναι «ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές της Χαμάς και συνεπώς αναμφίβολα γνωρίζει καλά την τρομοκρατία και την σφαγή». «Τον συμβουλεύω να μην κηρύττει περί ηθικής σε εμάς», προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr