Ο ΣΚΑΪ στη μεγάλη Νατοϊκή άσκηση Sea Shield στη Μαύρη Θάλασσα

Στο επίκεντρο της προσοχής του ΝΑΤΟ παραμένει σταθερά η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με δεδομένη και την κατάσταση στην Κριμαϊκή Χερσόνησο, μετά την προσάρτησή της από τη Ρωσία. Στην περιοχή έχουν αποσταλεί αυξημένες δυνάμεις της Συμμαχίας, ενώ σ’ αυτό το πλαίσιο διεξήχθη και η μεγάλη πολυεθνική άσκηση Sea Shield, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας στην οποία βρέθηκε και η κάμερα του ΣΚΑΪ.

Η ετήσια άσκηση Sea Shield, που διεξάγεται στη Ρουμανία, έχει ως στόχο τη θαλάσσια, αλλά και εναέρια περιπολία της Μαύρης Θάλασσας, με τη συνεργασία πολλών και διαφορετικών Νατοϊκών χωρών ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Μεταξύ των πολλών σεναρίων που εκτελέστηκαν από τις Νατοϊκές δυνάμεις ήταν και αυτό της άμεσης ακινητοποίησης και νηοψίας ύποπτου πλοίου.

Στη Νατοϊκή άσκηση συμμετέχουν 21 πολεμικά πλοία, 10 πολεμικά αεροσκάφη, ένα υποβρύχιο και 2.300 αξιωματικοί του ΝΑΤΟ, από 7 χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Οι χώρες που μετέχουν είναι η Ρουμανία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Τουρκία.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι. Το ΝΑΤΟ είναι πάντα έτοιμο να υπερασπιστεί και να αστυνομεύει τον εναέριο χώρο του» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κρις Μπολ, διευθυντής της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας.

«Ο στόχος είναι να αποδείξουμε τις ικανότητες του ΝΑΤΟ και συμμαχικών χωρών να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή στην Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων της Ρουμανίας Ντάνιελ Καπατίνα.
.
Σημειώνεται ότι μετά τον πόλεμο στην Κριμαία η Μαύρη Θάλασσα είναι ένα συνεχές πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Νατο.Τουρκια Βουλγαρία και Ρουμανία ως μέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας παίζουν πλέον ξεχωριστό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή καθώς είναι πλέον αντιμέτωπες με διαφορετικές προκλήσεις.
Πηγή: skai.gr