Δύο φακέλους είχαν οι γαλλικές Αρχές για τον δράστη της επίθεσης στο Παρίσι

Γνωστός στις γαλλικές Αρχές ως δυνητικός τρομοκράτης ήταν νεαρός άνδρας που το βράδυ του Σαββάτου επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς στο κέντρο του Παρισιού, με συνέπεια να σκοτώσει έναν άνθρωπο και να τραυματίσει άλλους τέσσερις.

Σε βάρος του 21χρονου είχαν σχηματιστεί φάκελοι που τον χαρακτήριζαν τόσο πιθανό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια (φύλλο S) όσο και πιθανό κίνδυνο για ριζοσπαστικοποίηση (FSPRT), όπως μεταδίδουν η εφημερίδα Le Monde και ο σταθμός BFMTV.

Ο δράστης φέρεται να ονομαζόταν Καμζάτ Αζίμοφ. Είχε γεννηθεί στην Τσετσενία αλλά πολιτογραφήθηκε Γάλλος το 2010, σύμφωνα με το BFMTV. Έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών λίγη ώρα μετά την έναρξη της επίθεσης.

Ένας φίλος του τέθηκε υπό κράτηση
στην Τουλούζη και ανακρίθηκε, ενώ νωρίτερα είχαν προσαχθεί για ανάκριση και οι γονείς του. Η αιματοχυσία έλαβε χώρα κοντά στην όπερα της Πόλης του Φωτός, σε περιοχή όπου βρίσκονται πολλά εστιατόρια και καταστήματα.

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος διεκδικεί την ευθύνη για την επίθεση, χωρίς όμως να παρέχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συνδέεται με τον δράστη. Ο 21χρονος φώναζε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» κατά τη διάρκεια του χτυπήματος, όπως δήλωσαν μάρτυρες και ο εισαγγελέας του Παρισιού.

Περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τρομοκρατικές ενέργειες φανατικών ισλαμιστών στη Γαλλία από τον Ιανουάριο 2015. Οι πλέον πολύνεκρες επιθέσεις έλαβαν χώρα στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Μετά τα χτυπήματα του 2015 οι περισσότεροι δράστες δεν είχαν φανερούς επιχειρησιακούς δεσμούς με το ISIS, όμως είχαν εμπνευστεί από την προπαγάνδα της οργάνωσης και τις προτροπές της για αιματοκυλίσματα στη Δύση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ δήλωσε ότι συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο υπηρεσιακών παραγόντων μετά την επίθεση, ώστε να εξεταστεί η κατάσταση με τις υπηρεσίες ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το Σάββατο το βράδυ ότι η Γαλλία πληρώνει «για ακόμη μια φορά το τίμημα αίματος», διαβεβαιώνοντας όμως ότι η χώρα ότι δεν θα υποχωρήσει «ούτε σπιθαμή μπροστά στους εχθρούς της ελευθερίας».

«Όλες μου οι σκέψεις πηγαίνουν στα θύματα και στους τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι που διαπράχθηκε σήμερα το βράδυ στο Παρίσι, καθώς και στα αγαπημένα τους πρόσωπα», τόνισε ο κ. Μακρόν με ανάρτησή του στο Twitter.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Γαλλία