Γάλλος υπήκοος με καταγωγή από την Τσετσενία ο δράστης της επίθεσης

Γάλλος υπήκοος με καταγωγή από την Τσετσενία ήταν ο 21χρονος ένοπλος με το μαχαίρι που σκότωσε έναν περαστικό το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι που σκότωσε έναν 29χρονο και τραυμάτισε άλλα τέσσερα άτομα σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Ο δράστης, του οποίου το όνομα δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, γεννήθηκε στην Τσετσενία το 1997. Η μητέρα και ο πατέρας του έχουν προσαχθεί για ανάκριση από τη γαλλική αστυνομία, ανέφερε η ίδια πηγή. Όπως ανέφερε η δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δράστης δεν είχε κανένα προηγούμενο με την αστυνομία και δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές.

Όπως έγινε γνωστό, ένας 34χρονος άνδρας μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού και μια 54χρονη γυναίκα επίσης τραυματίστηκε βαριά. Ένας 26χρονος και ένας 31χρονος τραυματίστηκαν πιο ελαφρά.



Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ δήλωσε ότι συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο υπηρεσιακών παραγόντων, μετά την επίθεση.

“Μετά από την επίθεση στο Παρίσι, συγκάλεσα υπηρεσιακό συμβούλιο, εξετάζοντας την κατάσταση με τις υπηρεσίες ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Κολόμπ στο Twitter.

Το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος διεκδικεί την ευθύνη για την επίθεση. Πάντως το προπαγανδιστικό όργανο της τζιχαντιστικής οργάνωσης, πρακτορείο Amaq δεν παρέθεσε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό αυτόν.

Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, φώναζε "Ο Θεός είναι μεγάλος", (Allah Akbar) ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Φρανσουά Μολίνς, ο οποίος δήλωσε ότι οι αντιτρομοκρατικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα με δεδομένο τον τρόπο που ενήργησε ο δράστης.



Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το Σάββατο το βράδυ ότι η Γαλλία πληρώνει "για ακόμη μια φορά το τίμημα αίματος", μετά την επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Παρίσι, με τουλάχιστον έναν νεκρό, διαβεβαιώνοντας ότι "δεν θα υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή μπροστά στους εχθρούς της ελευθερίας".

"Όλες μου οι σκέψεις πηγαίνουν στα θύματα και στους τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι που διαπράχθηκε σήμερα το βράδυ στο Παρίσι, καθώς και στα αγαπημένα τους πρόσωπα", τόνισε ο Μακρόν με ανάρτησή του στο Twitter.

"Εκ μέρους όλων των Γάλλων, χαιρετίζω το θάρρος των αστυνομικών που εξουδετέρωσαν τον τρομοκράτη", είπε ο Γάλλος πρόεδρος. "Η Γαλλία πληρώνει ακόμη μια φορά το τίμημα αίματος, αλλά δεν υποχωρεί ούτε σπιθαμή ενάντια στους εχθρούς της ελευθερίας", σημείωσε.

«Χαιρετίζω την ψυχραιμία και την άμεση ανταπόκριση των αστυνομικών δυνάμεων που εξουδετέρωσαν τον δράστη. Οι πρώτες μου σκέψεις είναι στα θύματα αυτής της αποτρόπαιης πράξης» σχολίασε το Σάββατο ο Ζεράρ Κολόμπ.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr
TAGS: Γαλλία