Σφαγή με 26 νεκρούς στο Μπουρούντι λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και επτά άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση ενόπλων στη βόρεια επαρχία Τσιμπιτόκε του Μπουρούντι, την Παρασκευή, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια.

Η επίθεση έλαβε χώρα έξι ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την επέκταση της προεδρικής θητείας. Εάν εγκριθεί, η αναθεώρηση θα επιτρέψει στον πρόεδρο Πιέρ Νκουρουνζίζα να παραμείνει στην εξουσία δυνητικά έως και το 2034, καθώς θα επεκτείνει την θητεία στα επτά χρόνια, αντί για πέντε που είναι σήμερα.

Οι αλλαγές θα θέσουν ως όριο τις δύο θητείες στον προεδρικό θώκο, χωρίς όμως να προσμετρούνται παλαιότερες θητείες, καθότι ο κ. Νκουρουνζίζα διανύει ήδη την τρίτη του θητεία.

Δεν είναι σαφές εάν η επίθεση συνδέεται με το δημοψήφισμα, όμως αστυνομικός που μίλησε στο Associated Press δήλωσε ότι οι οικογενειάρχες τεσσάρων εκ των νοικοκυριών που στοχοποιήθηκαν ήταν «πράκτορες» της ασφάλειας.

Τοπικός κοινοτάρχης που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι οι περίπου 20 δράστες φορούσαν στρατιωτικές παραλλαγές.

Οι δράστες σκότωσαν τα θύματά τους χρησιμοποιώντας τυφέκια και μασέτες, ενώ πυρπόλησαν κτήρια και αυτοκίνητα.

Το Μπουρούντι, στην ανατολική Αφρική, διολίσθησε σε κρίση το 2015, όταν ο κ. Νκουρουνζίζα ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στην προεδρία, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει παραβίαση του συντάγματος και της συνθήκης που έθεσε τέλος στον εμφύλιο το 2005.

Δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί αντιφρονούντες έχουν διαφύγει στο εξωτερικό την τελευταία τριετία, ενώ ο Νκουρουνζίζα έχει επιβιώσει και απόπειρας πραξικοπήματος.
Πηγή: skai.gr