7.6 δισ. δολάρια βοήθεια στο Λίβανο

Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 40 χώρες και 14 διεθνείς οργανισμούς άρχισαν την Πέμπτη στο Παρίσι οι εργασίες διεθνούς διάσκεψης που αποσκοπεί στην εξασφάλιση σημαντικής οικονομικής βοήθειας για το Λίβανο και στην ενδυνάμωση της κυβέρνησης του Φουαντ Σινιόρα.

Στη διάσκεψη, της οποίας προεδρεύει ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, συμμετέχουν εκτός από τον Σινιόρα, ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) ανακοίνωσαν  τη χορήγηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και 1,25 δισεκατομμυρίου δολαρίων αντιστοίχως ως βοήθεια προς το Λίβανο, κατά τη διεθνή διάσκεψη του Παρισιού.

Στη διάρκεια παρέμβασης στην αρχή της διάσκεψης, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς ανακοίνωσε μια βοήθεια περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων προς το Λίβανο, εκ των οποίων τα 400 εκατομμύρια προορίζονται για την υποστήριξη της εφαρμογής κυβερνητικών προγραμμάτων και θα είναι διαθέσιμα από φέτος.

Ο Γούλφοβιτς εγκωμίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης Σινιόρα, η οποία έχει ήδη λάβει την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η ΕΤΕ ανακοίνωσε εξάλλου μια βοήθεια 960 εκατομμυρίων ευρώ (1,25 δισεκατομμυρίου δολαρίων) για το Λίβανο.

Το Ισλαμικό Ταμείο Ανάπτυξης χορήγησε επίσης μια βοήθεια 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ως το μεσημέρι, ο Λίβανος είχε συγκεντρώσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποσχέσεις βοήθειας με διάφορες μορφές (δωρεές, δάνεια κλπ.). Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει βοήθεια 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (846 εκατ. ευρώ), οι ΗΠΑ 770 εκατ. δολάρια (592 εκατ. ευρώ), η Ευρωπαϊκή Ένωση 520 εκατ. δολάρια (400 εκατ. ευρώ). Η Γαλλία χορήγησε στο Λίβανο 650 εκατ. δολάρια (500 εκατ. ευρώ) με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Εξάλλου η Βρετανία ανακοίνωσε μια δωρεά 48 εκατ. δολαρίων (37 εκατ. ευρώ) που προορίζεται στο μεγαλυτερο μέρος της για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που ζουν στο Λίβανο.

Περίπου 40 χώρες συμμετέχουν στη διάσκεψη, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπων σουνιτικών αραβικών κρατών της Μέσης Ανατολής. Συμμετέχουν επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Η Σαουδική Αραβία θα χορηγήσει νέα βοήθεια ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Λίβανο, ανακοίνωσε στη διεθνή διάσκεψη του Παρισιού ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής πρίγκηπας Σαούντ αλ-Φαϊζάλ.

"Εχω την χαρά να ανακοινώσω ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε να χορηγήσει βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων", τόνισε ο σαουδάραβας υπουργός και πρόσθεσε ότι θα δοθούν επιπλέον 100 εκατομμύρια ως υποστήριξη για τον προϋπολογισμό του Λιβάνου.

Εξάλλου, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάργκαρετ Μπέκετ ανακοίνωσε στο Παρίσι τη χορήγηση βοήθειας ύψους 48 εκατομμυρίων δολαρίων για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Η Μπέκετ διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό θα προστεθεί στα 115 εκατομμύρια δολάρια που η Βρετανία έχει υποσχεθεί να χορηγήσει στον Λίβανο εντός των τεσσάρων προσεχών ετών.

Η διεθνής διάσκεψη για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Λίβανο αποτελεί "μια μοναδική ευκαιρία για να οδηγηθούμε σε ένα Λίβανο "ενωμένο και κυρίαρχο", τόνισε ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ στην ομιλία του με την οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης του Παρισιού.

"Η διάσκεψη αυτή αποτελεί μια κρίσιμη συγκυρία, μια μοναδική ευκαιρία για να εκφράσουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την ευχή μας για ένα ενωμένο και κυρίαρχο Λίβανο, με σεβασμό απέναντι σε όλες τις συνιστώσες του", τόνισε ο Σιράκ.

Η διάσκεψη αυτή σκοπό έχει να βοηθήσει το Λίβανο να ξεπεράσει τα σοβαρά οικονομικά του προβλήματα και να ενισχύσει την κυβέρνηση του Φουαντ Σινιόρα.

"Κατά την άποψή μας μια ουσιαστική και άμεση οικονομική βοήθεια είναι απολύτως απαραίτητη για να ενισχύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Φουαντ Σινιόρα, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του οποίου προκάλεσε την Τρίτη βίαιες διαδηλώσεις στη Βηρυτό" δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Σιράκ διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία "Θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής" και επεσήμανε τη σημαντική συμβολή της χώρας του, η οποία θα χορηγήσει στο Λίβανο δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους.

Ο γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε "θαρραλέο" το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Σινιόρα, ενώ υπογράμμισε ότι όλες "ανεξαιρέτως" οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Λίβανο πρέπει να εφαρμοστούν για να επιτραπεί στη χώρα αυτή να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της".

Ο Σιράκ αναφέρθηκε κυρίως στην απόφαση 1701 που έθεσε τέλος στον πόλεμο του Ιουλίου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του, ο λιβανέζος πρωθυπουργός Φουαντ Σινιόρα υπογράμμισε το "επείγον" της κατάστασης και χαρακτήρισε σημαντική την εξασφάλιση μιας "βέβαιης και πλήρους υποστήριξης" της χώρας του από τη διεθνή κοινότητα.

"Τον να μην αντιληφθούμε ποιοι είναι οι στόχοι (μεταρρυθμιστικού) προγράμματος, θα μπορούσε να απειλήσει τους στόχους μας για πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και για ένα ισχυρό δημοκρατικό πρόγραμμα. Μια αποτυχία θα μας κόστιζε πολύ", τόνισε ο Σινιόρα.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.


Πηγή: skai.gr