Κλείσιμο

Ποιος εκθρόνισε τον Πούτιν από τη θέση του ισχυρότερου ανθρώπου στον κόσμο

Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο, εκθρονίζοντας τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την ετήσια λίστα του περιοδικού Forbes.

Ο κ. Πούτιν διολίσθησε στην δεύτερη θέση, μετά από τέσσερα συναπτά χρόνια που βρισκόταν στην κορυφή.

Τρίτος βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χάνοντας μια θέση σε σχέση με πέρυσι. Το τέταρτο ισχυρότερο πρόσωπο είναι και η ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ο επόμενος ευρωπαίος ηγέτης στη λίστα είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην 12η θέση.

Στην πέμπτη θέση κατατάσσεται ο ιδρυτής και επικεφαλής του Amazon Τζεφ Μπέζος. Ακολουθεί ο πάπας Φραγκίσκος ενώ έβδομος είναι ο ιδρυτής της Microsoft και πλέον επιφανής φιλάνθρωπος, Μπιλ Γκέιτς.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, που προσπαθεί να εκσυγχρονίσει την χώρα του αλλά και να ανταγωνιστεί το Ιράν, ο πρόεδρος του Ιράν Ναρέντρα Μόντι, και ο συνιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ.

Σημειώνεται πως 48ος είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τόσο ο κ. Σι όσο και ο κ. Πούτιν έχουν ενισχύσει πολιτικά την θέση τους. Οι ιδεολογικές κατευθύνσεις του κινέζου ηγέτη εγγράφηκαν στο ίδιο το καταστατικό του ΚΚΚ ενώ οι αλλαγές στα συνταγματικά όρια του επιτρέπουν, εάν το θέλει, να διεκδικήσει τρίτη συναπτή θητεία στον προεδρικό θώκο το 2023.

Ο κ. Πούτιν από την πλευρά του εξελέγη για τέταρτη φορά στην προεδρία τον Μάρτιο, με ποσοστό σχεδόν 77% και τη μεγαλύτερη διαφορά από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Θα παραμείνει στο Κρεμλίνο τουλάχιστον έως το 2023, ενώ δεν έχει μιλήσει για το μέλλον του πέρα από αυτό το σημείο, αν και τυπικά το Σύνταγμα δεν του επιτρέπει τρίτη συνεχόμενη θητεία.
Πηγή: skai.gr