Οι ΗΠΑ αρχίζουν καμπάνια για άσκηση πίεσης στο Ιράν, με στόχο νέα συμφωνία

Επαφές με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία αρχίζει σήμερα Πέμπτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, δύο ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015.

Ο κ. Πομπέο θα επιδιώξει να πείσει τους συμμάχους να πιέσουν το Ιράν ώστε να περιοριστούν στα προγράμματά του στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας και για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το ερώτημα που θέλει να απαντηθεί η Ουάσινγκτον είναι το εάν και κατά πόσον οι σύμμαχοι αλλά και οι Ιρανοί είναι διατεθειμένοι να ξαναρχίσουν συνομιλίες για μια νέα, πολύ ευρύτερη συμφωνία.

Ελπίδα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πως το Ιράν θα συρθεί στο τραπέζι λόγω της εκ νέου επιβολής των κυρώσεων – και την αναγγελθείσα επιβολή νέων – που θα εμποδίσουν τις ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα και πιθανόν θα συντρίψουν την ιρανική οικονομία, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι έχουν γίνει ήδη συζητήσεις με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, και αυτές της Ιαπωνίας, του Ιράκ και του Ισραήλ για τα επόμενα βήματα.

«Θα γίνει μια προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο να μιλήσουμε με τους εταίρους μας [...] που μοιράζονται τα ίδια συμφέροντα με εμάς. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο», είπε ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τα σχέδια του κ. Πομπέο και του επικεφαλής διαπραγματευτή των ΗΠΑ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ.

Το «τι θα γίνει όταν καθίσουμε στο τραπέζι με τους Ιρανούς απέχει ακόμα πολλά στάδια», πρόσθεσε ο αξιωματούχος και διευκρίνισε πως ακόμη το ζήτημα είναι πώς θα αυξηθεί η πίεση στο Ιράν «με τρόπο που είναι εποικοδομητικός και θα το ωθήσει να επιστρέψει στο τραπέζι».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters
TAGS: Ιράν