Ιταλία: Μάχη με το χρόνο για πιθανή κυβέρνηση Λέγκας και Πέντε Αστέρων

Μάχη με το χρόνο ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση εντός της Πέμπτης δίνουν στην Ιταλία το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, δύο και πλέον μήνες μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Μαρτίου.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ανακοίνωσε πως οι δύο παρατάξεις του ζήτησαν 24 ώρες ώστε να εξετάσουν εκ νέου το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Η ύστατη προσπάθεια των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας ανέβαλε την επιλογή «ουδέτερου» μεταβατικού πρωθυπουργού που σχεδίαζε ο κ. Ματαρέλα, προκειμένου να συγκροτηθεί τεχνοκρατική κυβέρνηση η οποία θα αναλάμβανε τα ηνία της χώρας έως την προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών.

Έως την Τρίτη τόσο τα Πέντε Αστέρια όσο και η Λέγκα θεωρούσαν πως η καλύτερη δυνατή λύση ήταν η διενέργεια επαναληπτικών εκλογών, κατά προτίμηση τον Ιούλιο, όμως ο δρόμος για συγκυβέρνηση άνοιξε όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμμαχος της Λέγκας, διαμήνυσε το βράδυ της Τετάρτης πως είναι διατεθειμένος να προβεί σε υποχωρήσεις.

Τα Πέντε Αστέρια αρνούνται να συνεργαστούν με τον κ. Μπερλουσκόνι αλλά αυτός ήθελε να διατηρήσει ρόλο ρυθμιστή. Μετά από πολυήμερες πιέσεις όμως, ο «Καβαλιέρε» δέχτηκε να μείνει εκτός τυχόν κυβερνητικού σχήματος και να προσφέρει κατά περίπτωση στήριξη σε νομοσχέδια στη Βουλή.

Τυχόν συγκυβέρνηση των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα είναι ένα από τα χειρότερα ενδεχόμενα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι αμφότερες οι παρατάξεις είναι βαθιά ευρω-σκεπτικιστικές και θέλουν να αναθεωρήσουν τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου Ansa οι ηγέτες των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν την Τετάρτη, με τον κ. ντι Μάιο πάντως να δηλώνει την ίδια μέρα πως ο ίδιος εξακολουθεί να βρίσκεται στη λογική προεκλογικής περιόδου.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις της Λέγκας με τα Πέντε Αστέρα ναυαγήσουν, ελπίδα του κ. Ματαρέλα είναι ότι οι εκλογές θα λάβουν χώρα τον Δεκέμβριο.

Στην μεταπολεμική περίοδο η Ρώμη αποφεύγει εκλογές το καλοκαίρι, καθώς η συμμετοχή θα είναι χαμηλή, ή το φθινόπωρο, καθότι τότε ψηφίζεται ο προϋπολογισμός.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία