Κλείσιμο

Από τις επαφές Ιράν και ΕΕ θα κριθεί το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας

Από τις διαπραγματεύσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ρωσία και την Κίνα, που αναμένεται να αρχίσουν τις επόμενες ημέρες, θα κριθεί το μέλλον της συμφωνίας που ρυθμίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στον απόηχο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία.

Μιλώντας λίγη ώρα μετά το διάγγελμα Τραμπ, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί διαμήνυσε πως η Τεχεράνη παραμένει πιστή στις δεσμεύεις που ανέλαβε το 2015, όμως κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει εάν δεν εξυπηρετηθούν οι οικονομικές ανάγκες της χώρας του.

Τόνισε μάλιστα πως έχει ήδη διατάξει τον ιρανικό Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να είναι έτοιμος να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε «βιομηχανικό επίπεδο» και «χωρίς περιορισμούς», εάν χρειαστεί.

Η συμφωνία του 2015 – γνωστή ως JCPOA – ορίζει πως η Τεχεράνη μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο έως και σε βαθμό 3,67% έως το 2030, ποσοστό που είναι κατάλληλο για καύσιμα αντιδραστήρων, ότι ενώ η παραγωγή πυρηνικών όπλων απαιτεί εμπλουτισμό 90%. Παράλληλα, η JCPOA προβλέπει πως η Τεχεράνη δεν μπορεί να έχει απόθεμα άνω των 300 κιλών εμπλουτισμένου ουρανίου 3,67%.

Το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι εάν η Ευρώπη, η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν τη δυνατότητα και την βούληση να ικανοποιήσουν την πάγια επιθυμία του Ιράν για απρόσκοπτη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και μπορούν να καλύψουν επενδυτικά και εμπορικά το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ.

Μολονότι η ΕΕ φαντάζει αποφασισμένη να διασώσει την συμφωνία, η προαναγγελία Τραμπ για επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν αναμένεται να δυσκολέψει το επενδυτικό περιβάλλον για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που ήδη είχαν επιφυλάξεις για είσοδο στην αγορά της περσικής χώρας.

Το πρώτο σινιάλο για το πιθανό κόστος που θα αντιμετωπίσουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δόθηκε από τον νέο αμερικανό πρεσβευτή στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι οι γερμανικές εταιρείες που βρίσκονται στο Ιράν «θα πρέπει αμέσως» να δρομολογήσουν τον τερματισμό των δραστηριοτήτων τους.

Η επενδυτική κατάσταση στο Ιράν επιδεινώνεται από την αδυναμία του ιρανικού νομίσματος και την σειρά εργατικών διαδηλώσεων που πλήττουν τη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Ένα ακόμα ερώτημα είναι το κατά πόσο ο μετριοπαθείς πρόεδρος Ροχανί μπορεί να τηρήσει στάση υπομονής εάν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί, με δεδομένο ότι η συντηρητική πτέρυγα του θεοκρατικού καθεστώτος ουδέποτε τον στήριξε 100% στις προσπάθειές του να ανοίξει την ισλαμική δημοκρατία προς την Δύση.

Μετριοπαθείς ιρανικές εφημερίδες προσέφεραν στήριξη σήμερα στον κ. Ροχανί, όμως πιο σκληροπυρηνικά τάχθηκαν υπέρ της εξόδου από την συμφωνία, με την εφημερίδα Kayhan να αναφέρει ενδεικτικά πως η Τεχεράνη πρέπει πλέον να βάλει φωτιά στη συμφωνία του 2015.

Το πρωί της Τετάρτης ιρανοί βουλευτές πυρπόλησαν χάρτινη αμερικανική σημαία μέσα στο κοινοβούλιο.

Νέα μηνύματα στήριξης από Γαλλία και Ρωσία

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν «είναι νεκρή», παρά την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από αυτή, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ενώ πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συνομιλήσει αργότερα σήμερα με τον ιρανό ομόλογό του Ροχανί.

Η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη στην συμφωνία του 2015, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία Interfax και Sputnik. Ο κ. Λαβρόφ συζήτησε το θέμα της πυρηνικής συμφωνίας με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μας.
Πηγή: skai.gr