Κλείσιμο

NYT: Ο Τραμπ είπε στον Μακρόν ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για το Ιράν

Την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης στον Εμανουέλ Μακρόν ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τους New York Times λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της επίσημης απόφασής του για το πρόγραμμα στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

«Ο πρόεδρος Τραμπ είπε στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη το πρωί ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, σύμφωνα με ένα άτομο που έχει γνώση της συζήτησης των δύο ηγετών.

Οι New York Times σχολιάζουν ότι η απόφαση του κ. Τραμπ απομονώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από σχεδόν όλους τους συμμάχους της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να αποκαταστήσουν όλες τις κυρώσεις που είχαν άρει πριν από την ιστορική συμφωνία - και να επιβάλουν πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις.

Ένα δεύτερο πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με τις διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση της συμφωνίας του 2015, δήλωσε ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν εξαιτίας της επιμονής του κ. Tραμπ να διατηρηθούν αυστηρά όρια στην παραγωγή πυρηνικού καυσίμου από το Ιράν και μετά το 2030. Στην υφιστάμενη συμφωνία δεν τίθενται τα συγκεκριμένα όρια.

Την έντονη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν νωρίτερα οι προτροπές του Τζον Κέρι να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του Ιράν. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε καλέσει τον αμερικανό πρόεδρο να μην αποσυρθεί από την ιστορική συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η αποχώρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις και να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη Μέση Ανατολή. 

Πηγή: skai.gr