Eπίπληξη Τραμπ σε Κέρι για το Ιράν: Tα έκανες μούσκεμα Τζον!

Την έντονη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν οι προτροπές του Τζον Κέρι να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του Ιράν. Η στάση αυτή του αμερικανού προέδρου, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της επίσημης απόφασής του για το πρόγραμμα στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), φαίνεται να προδικάζει οριστικά, την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε καλέσει τον αμερικανό πρόεδρο να μην αποσυρθεί από την ιστορική συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η αποχώρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις και να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη Μέση Ανατολή.

«Οι φίλοι μας είναι ασφαλέστεροι αν παραμείνουμε σε αυτή τη συμφωνία, έχουμε συμφωνήσει, το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, ναι έχουμε ανησυχίες, (…) αλλά θα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέρι στο CNN.

«Η κυβέρνηση Ομπάμα πήρε μια σαφή απόφαση, ότι είναι πιο εύκολο να εργαστούμε πάνω σε αυτά τα άλλα ζητήματα, σημειώνοντας πρόοδο σε αυτά, όταν το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικό όπλο, παρά με ένα Ιράν που εργάζεται για την κατασκευή του».

Η απάντηση του Τραμπ μέσω Twitter δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών για τη στάση του: «Ο Τζον Κέρι δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία του και τα έκανε μούσκεμα! Μείνε μακριά από τις διαπραγματεύσεις Τζον, κάνεις κακό στη χώρα σου!» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε πάντως την Τρίτη ότι εξακολουθεί να στηρίζει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι των τριών ευρωπαϊκών χωρών που την υπέγραψαν (Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγσί.
Πηγή: skai.gr - Σ.Κ