Ένα βήμα πιο κοντά σε επαναληπτικές εκλογές η Ιταλία

Ένα βήμα πιο κοντά σε επαναληπτικές εκλογές βρίσκεται η Ιταλία μετά τις τελευταίες άκαρπες διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Υπό τη σκιά του νέου «ναυαγίου», το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα πρότεινε τη σύσταση «ουδέτερης» κυβέρνησης η οποία θα παραμείνει στην εξουσία το αργότερο έως το τέλος του έτους, δίνοντας έτσι νέο χρονικό περιθώριο στα κόμματα να εξερευνήσουν τυχόν συμφωνίες.

Ωστόσο, εάν το «ουδέτερο» σχήμα δεν κερδίσει την στήριξη των πολιτικών αρχηγών, η θητεία του θα διαρκέσει λίγους μήνες, έως ότου να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για επαναληπτικές κάλπες.

Οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, απέρριψαν την πρόταση Ματαρέλα για μεταβατική τεχνοκρατική κυβέρνηση, ενώ οι ηγέτες τους, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, τάχθηκαν υπέρ της προσφυγής στις κάλπες στις 8 Ιουλίου.

«Η προεκλογική εκστρατεία αρχίζει σήμερα», έγραψε στο Facebook ο κ. ντι Μάιο. Ο κ. Σαλβίνι από την πλευρά του επανέλαβε το αίτημά του για εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη δεξιά, παρά το γεγονός ότι απέχει αρκετά από κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Προσέθεσε όμως ότι εάν αυτό δεν είναι εφικτό προκρίνει κάλπες τον Ιούλιο.

Κανένα σενάριο εκλογών δεν είναι ευχάριστο για τον κ. Ματαρέλα, με δεδομένο ότι μεταπολεμικά η Ιταλία αποφεύγει εκλογές τόσο τα ζεστά καλοκαίρια ώστε να αποφευχθεί η χαμηλή συμμετοχή όσο και τα φθινόπωρα διότι τότε ψηφίζεται ο ετήσιος προϋπολογισμός.

Πέντε Αστέρια και Λέγκα έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να βρουν κοινό τόπο για τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης, ενδεχόμενο που θα τάραζε την Ευρωπαϊκή Ένωση με δεδομένη την ευρω-σκεπτικιστική και αναθεωρητική διάθεση των δύο κομμάτων.

Η τελευταία απόπειρα έγινε την Κυριακή, με τον κ. ντι Μάιο να αποσύρει την αξίωσή του να αναλάβει την πρωθυπουργία με αντάλλαγμα η Λέγκα να διακόψει την συνεργασία της με τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο κ. Σαλβίνι τελικά απέρριψε το άνοιγμα του Κινήματος, μετά από μια έντονη τρίωρη συνάντηση με τον «Καβαλιέρε».
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία