Την πρώτη του μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Σαράγεβο σχεδιάζει ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα απευθύνει ομιλία ενόψει των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιουνίου σε υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας του στο Σαράγεβο τη Δευτέρα.

Ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες πως ο Ερντογάν σχεδίαζε να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στο Σαράγεβο.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει σε τούρκους πολιτικούς να κάνουν προεκλογική εκστρατεία στο έδαφός τους. Ο Ερντογάν είχε πει πως το κόμμα του σχεδιάζει να κάνει την πρώτη του μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη και, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανήγγειλε ότι θα γίνει στο Σαράγεβο.

Ο τούρκος πρεσβευτής Χαλντούν Κοτς εξήγησε στο βοσνιακό Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Ειδήσεων (Fena) ότι ο Ερντογάν θα επισπεύσει μια επίσημη επίσκεψη που αρχικά προγραμματιζόταν να γίνει τον Ιούνιο, αλλά αναπρογραμματίστηκε για την 20ή Μαΐου λόγω των πρόωρων εκλογών.

«Θεωρούμε την επίσκεψη αυτή επίσκεψη εργασίας, που θα επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις και η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Κοτς στο Fena.

Ο Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές προκειμένου να τεθεί σε ισχύ ταχύτερα το προεδρικό σύστημα εξουσίας στην Τουρκία, που εγκρίθηκε οριακά στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη πέρυσι.

Η Ολλανδία και η Γερμανία--δύο χώρες με μεγάλες κοινότητες πολιτών τουρκικής καταγωγής και τούρκων μεταναστών--καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα επιτρέψουν σε Τούρκους πολιτικούς να οργανώσουν προεκλογικές εκδηλώσεις στο έδαφός τους, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Ο Κοτς σημείωσε ότι ο Ερντογάν θα παραστεί στο συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (ΕΕΤΔ), της μη κυβερνητικής οργάνωσης που είχε καλέσει τούρκους πολιτικούς να μιλήσουν στη Γερμανία όταν διεξαγόταν η προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα, κάτι όμως που δεν επέτρεψαν οι γερμανικές Αρχές.

Η εκδήλωση αυτή θα γίνει σε ένα ανακαινισμένο ολυμπιακό στάδιο που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 20.000 ανθρώπους, ανέφερε η ΕΕΤΔ στον ιστότοπό της. Ωστόσο, Βόσνιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν είναι ενήμεροι όσον αφορά την επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν.

Πηγή: skai.gr