Τοποθετήθηκαν οι πρώτες πινακίδες για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Άρχισε στην Ιερουσαλήμ η τοποθέτηση πινακίδων που θα κατευθύνουν προς την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην πόλη.

Η αμερικανική αποστολή θα εγκαινιασθεί στις 14 Μαΐου, ανήμερα της 70ης επετείου από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ πέρυσι, εντείνοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και τους Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ αξιώνει ολόκληρη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, έχοντας καταλάβει την πόλη το 1967 στον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Οι Παλαιστίνιοι αντίθετα διεκδικούν το ανατολικό τμήμα ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους. Για αυτόν τον λόγο η διεθνής κοινότητα, πλην του κ. Τραμπ, προτιμά να αναγνωρίζει το Τελ Αβίβ ως έδρα της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Δεν πρόκειται για όνειρο, είναι πραγματικότητα! Αυτό το πρωί εγκατέστησα πινακίδες για την νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ!» έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος Νιρ Μπαρκάτ. Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού – και ο κόσμος αρχίζει να αναγνωρίζει αυτό το γεγονός».



Ο κ. Τραμπ πάντως – που δεν αποκλείεται να παραστεί στα εγκαίνια της 14ης Μαΐου – έχει αποφύγει να αποκλείσει παλαιστινιακή παρουσία στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας πως τα ακριβή σύνορα μεταξύ των δύο πλευρών εντός της πόλης θα πρέπει να καθοριστούν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι πινακίδες που εικονίζονται σε φωτογραφίες είναι γραμμένες στα εβραϊκά, στα αραβικά και στα αγγλικά.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ισραήλ