Γαλλία: Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι σχέσεις κυβέρνησης και Air France

Την παραμονή της 14ης απεργίας που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι στον γαλλικό αερομεταφορέα Air France, η κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα ότι το Κράτος δεν θα σπεύσει στη διάσωση της εταιρείας, που κλονίζεται από την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της.

«Το Κράτος δεν βρίσκεται εδώ για να σβήσει τα χρέη, να σπεύσει για να παράσχει βοήθεια σε εταιρείες που δεν καταβάλλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Και επισήμανε: «Αυτοί που πιστεύουν πως ό,τι κι αν συμβεί, το Κράτος θα σπεύσει να διασώσει την Air France και να διαγράψει τα χρέη της Air France κάνουν λάθος».

«Εάν η Air France δεν καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες για να παραμείνει ανταγωνιστική, (προσπάθειες) που θα συμβάλουν προκειμένου αυτό το εθνικό στολίδι να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Lufthansa ή με άλλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, η Air France θα χαθεί» προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός.

Η αεροπορική εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον σκληρό ανταγωνισμό των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους, όπως επίσης των εταιρειών του Κόλπου και των άλλων μεγάλων αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης.

Το γαλλικό κράτος ελέγχει το 14% της Air France-KLM, γεγονός που το καθιστά «μειοψηφούντα μέτοχο», σημείωσε ο Μπρουνό Λε Μερ. Από την πλευρά τους η Delta Airlines ή China Eastern είναι κάτοχοι του 8,8%, έκαστη, του κεφαλαίου της γαλλικής εταιρείας.

«Το 14% που το Κράτος κατέχει στο κεφάλαιο της Air France, είναι χρήματα των Γάλλων. Ως υπουργός Οικονομίας, είμαι υπόλογος για την ορθή χρήση των χρημάτων των Γάλλων» υπογράμμισε ο Λε Μερ.

Αύριο Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στον γαλλικό αερομεταφορέα θα πραγματοποιήσουν τη 14η απεργία, σε μια διαμάχη που διαρκεί ήδη δυόμισι μήνες και την Παρασκευή σηματοδοτήθηκε από μια σημαντική εξέλιξη.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας απέρριψαν, με ποσοστό 55,44%, την πρόταση της μισθολογικής συμφωνίας που είχε τεθεί σε ψηφοφορία από τον πρόεδρο της εταιρείας Ζαν-Μαρκ Ζαναγιάκ. Ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε αμέσως την παραίτησή του, καθώς είχε θέσει ως προϋπόθεση για να παραμείνει στη θέση του την έγκριση της πρότασης αυτής ώστε να μπει ένα τέλος στις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Απευθύνω έκκληση προς τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του, τα πληρώματα πτήσεων, το προσωπικό εδάφους, τους κυβερνήτες που ζητούν αύξηση των μισθολογικών απολαβών τους οι οποίες είναι αδικαιολόγητες: αναλάβετε τις ευθύνες σας, η επιβίωση της Air France είναι που διακυβεύεται» σημείωσε ο Μπρουνό Λε Μερ.

«Όταν έχουμε το δεδομένο ύψος των μισθών των πιλότων, ενώ γνωρίζουμε ότι η εταιρεία διατρέχει κίνδυνο, δεν προβάλλουμε τόσο υψηλές μισθολογικές διεκδικήσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ήδη στοιχίσει στην Air France 300 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, αύριο αναμένεται να εκτελεστεί το 85% των πτήσεων.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ
TAGS: Γαλλία