Υπό πίεση η Μέι ενόψει σύσκεψης για την τελωνειακή σχέση με την ΕΕ

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή σύσκεψη του κλειστού υπουργικού συμβουλίου υπό την Τερέζα Μέι, που θα εξετάσει τη μελλοντική τελωνειακή σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Στην τακτική σύσκεψη συμμετέχουν η Πρωθυπουργός και δέκα υπουργοί με κορυφαία χαρτοφυλάκια. Μέχρι τώρα οι υπουργοί αυτοί ήταν μοιρασμένοι σε ένθερμους υποστηρικτές του Brexit και ένθερμους πολέμιους του Brexit ή έστω του λεγόμενου «σκληρού» Brexit. Η κα Μέι λογίζεται χονδρικά ως ουδέτερη σε αυτή την υπουργική διελκυστίνδα, λαμβάνοντας θέση ανάλογα με το εκάστοτε υπό συζήτηση θέμα.

Ωστόσο, η παραίτηση της Υπουργού Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, που επέμενε στην ανάγκη της μικρότερης δυνατής διάρρηξης της σχέσης Λονδίνου-Βρυξελλών, μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Ο αντικαταστάτης της Σατζίντ Τζαβίντ υποστήριξε με επιφυλάξεις την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, αλλά πλέον εκφράζεται ανοιχτά υπέρ του σεβασμού της απόφασης των πολιτών. Όπως έχει πει, Brexit σημαίνει έξοδο από την ενιαία αγορά και από την τελωνειακή ένωση.

Το κλειστό υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει ποιο από τα δύο μοντέλα τελωνειακής σχέσης με την ΕΕ που έχει προτείνει στις Βρυξέλλες η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηριχθεί περισσότερο.

Η κα Μέι φέρεται να προκρίνει το προτεινόμενο μοντέλο του λεγόμενου «τελωνειακού συνεταιρισμού», το οποίο συνεπάγεται στην ουσία διατήρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο στα εξωτερικά του σύνορα των δασμών και των ελέγχων που ισχύουν στην ΕΕ για προϊόντα του προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά.

Οι Brexiteers απορρίπτουν ασυζητητί αυτή την επιλογή λέγοντας ότι στερεί από το Λονδίνο τη δυνατότητα καθορισμού ανεξάρτητων διμερών εμπορικών συμφωνιών, επομένως ακυρώνει το σκοπό του Brexit.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία, μάλιστα, αποκαλύπτουν σήμερα 30σέλιδη έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας Συντηρητικών βουλευτών European Research Group, η οποία εξηγεί γιατί μία τέτοια στενή τελωνειακή σχέση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η έκθεση έχει επιδοθεί στα μέλη της κυβέρνησης.

Συνοδεύεται δε από επιστολές των βουλευτών αυτών προς την Πρωθυπουργό Μέι με τις οποίες την προειδοποιούν πως θα καταψήφιζαν στην τελική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων μία συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ που θα περιείχε έναν στενό τελωνειακό συνεταιρισμό.

Η δεύτερη πρόταση που έχει κατατεθεί από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες αφορά μια «τελωνειακή συμφωνία», ένα πιο σύνθετο σύστημα εκτελώνισης προϊόντων με περισσότερη γραφειοκρατία.

Η κα Μέι έχει ξεκαθαρίσει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, αλλά θεωρεί πως η πρώτη πρόταση περί ενός νέου τελωνειακού συνεταιρισμού είναι μία καλή μέση οδός που μπορεί να ικανοποιήσει και τη Βρετανία και τις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα λύνει αυτομάτως το πρόβλημα των μελλοντικών συνόρων στην Ιρλανδία.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αμφότερες οι βρετανικές προτάσεις, τουλάχιστον κατ’ αρχάς, έχουν απορριφθεί από τις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται επίσης πως όσο σημαντική και αν είναι η σημερινή σύσκεψη η κα Μέι δεν είναι υποχρεωμένη ούτε να αποδεχθεί την όποια άποψη πλειοψηφήσει μεταξύ των υπουργών της, αλλά ούτε καν να λάβει κάποια οριστική απόφαση άμεσα.

Η Βουλή των Λόρδων έχει ήδη καταφέρει μία ήττα επί της κυβέρνησης υπερψηφίζοντας πρόταση τροπολογίας υπέρ της διατήρησης «μίας» τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ στη μετά από το Brexit εποχή. Η τροπολογία θα πρέπει πάντως να υποστηριχθεί και από τη Βουλή των Κοινοτήτων για να προβληματίσει ουσιαστικά την κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr