Ο ρώσος ολιγάρχης Ντερίπασκα υποχωρεί υπό το βάρος των κυρώσεων των ΗΠΑ

Ο ρώσος ολιγάρχης Όλεγκ Ντερίπασκα διαμήνυσε πως είναι διατεθειμένος να περιορίσει την συμμετοχή του στον κολοσσό παραγωγής αλουμινίου Rusal, σε μια προσπάθεια να απολυτρώσει τις επιχειρήσεις του από τις βαριές αμερικανικές κυρώσεις που έχουν υποστεί λόγω του ιδίου.

Πρόκειται για το πρώτο σινιάλο ότι ένας από τους πλουσιότερους Ρώσους είναι διατεθειμένος να προβεί σε υποχωρήσεις ώστε να προστατεύσει τις εταιρείες του από τις κυρώσεις που επέβαλε στις αρχές Απριλίου η κυβέρνηση Τραμπ, σε πρόσωπα που πιστεύεται ότι ανήκουν στον κύκλο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επιβολή κυρώσεων στη Rusal έχει προκαλέσει αναταραχές στην αγορά αλουμινίου καθώς στην πράξη ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως έχει αποκλειστεί από μεγάλο μέρος της αγοράς. Η μετοχή της Rusal έχει καταρρεύσει, έχοντας χάσει το 64% της αξίας της από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την εταιρεία FactSet.

Υπό τη σκιά αυτών των εξελίξεων, ο κ. Ντερίπασκα δέχτηκε «επί της αρχής» να παραχωρήσει σημαντικό μέρος των μετοχών του στην En+ Group, μέσω της οποίας ελέγχει το 48% της Rusal. Ο ρώσος ολιγάρχης ελέγχει περίπου το 70% των μετοχών της En+, όμως δέχτηκε να μειώσει το μερίδιό του κάτω από το  50% και να παραιτηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία το βράδυ της Παρασκευής.

Παράλληλα συναίνεσε στον διορισμό νέων μελών ώστε στο νέο ΔΣ να πλειοψηφούν «ανεξάρτητα» στελέχη.

Άγνωστη η αμερικανική απάντηση

Η ανακοίνωση της En+ ήλθε πέντε ημέρες αφότου ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στίβεν Μανούτσιν δήλωσε πως η Rusal έχει υποστεί κυρώσεις ακριβώς εξαιτίας της σχέσης της με τον κ. Ντερίπασκα, προσθέτοντας ότι στόχος της Ουάσιγκτον δεν είναι οι «σκληρά εργαζόμενοι» υπάλληλοι της εταιρείας ή των θυγατρικών της.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν η σχεδιαζόμενη συρρίκνωση της συμμετοχής του κ. Ντερίπασκα στην En+ και εμμέσως στην Rusal αρκεί ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τις ποινές σε βάρος των δύο εταιρειών. Άλλωστε, ο ρώσος ολιγάρχης ελέγχει μέρος της Rusal και μέσω πολύπλοκων συμφωνιών με άλλους μετόχους, οι οποίες δεν φαίνεται να επηρεάζονται.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να αποκαλύψει εκ των προτέρων τις αποφάσεις της, διευκρινίζοντας όμως ότι η μείωση του μετοχικού αποτυπώματος ενός προσώπου δεν είναι απαραίτητα η μοναδική προϋπόθεση για άρση των κυρώσεων.

Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν είναι ποιος θα αποκτήσει τις μετοχές της En+ τις οποίες σχεδιάζει να παραχωρήσει ο κ. Ντερίπασκα, διότι εκεί θα φανεί εάν ο ρώσος ολιγάρχης επιχειρεί να διατηρήσει τον έλεγχο μέσω υποχείριών του.

Ένα πρώτο σινιάλο των προθέσεων της Ουάσιγκτον θα έλθει στην απάντηση που θα δώσει το ΥΠΟΙΚ σε αίτημα της En+ για παράταση της προθεσμίας που έχουν δώσει οι αμερικανικές Αρχές για την ολοκλήρωση ορισμένων συναλλαγών με την εταιρεία.

Η διορία είναι η 7η Μαΐου. Η En+ υποστηρίζει ότι τυχόν μη παράταση της προθεσμίας θα επηρεάσει την συμμετοχή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου είναι εισηγμένη.

«Δεν εξετάζει κρατικοποίηση» η Ρωσία

Η κυβέρνηση Πούτιν έχει έως τώρα αποφύγει να εμπλακεί άμεσα στην υπόθεση Rusal, αν και έχει εξαρχής καταγγείλει ως παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε το Σάββατο πως η Μόσχα δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της Rusal, προσθέτοντας πως οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης δεν έχουν διαβιβάσει σχετική πρόταση στο Κρεμλίνο.

Προσέθεσε πως η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα μέτρα ώστε να υποστηρίξει εταιρείες που έχουν πληγεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, άλλα έως τώρα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία