Υπό πίεση να παραιτηθεί η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου

Την εμπιστοσύνη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο πρόσωπο της υπουργού Εσωτερικών Άμπερ Ραντ υποχρεώθηκε να επαναβεβαιώσει εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της δεύτερης.

Η κ. Ραντ έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς το πρωί σε έκτακτη δήλωσή της στη Βουλή των Κοινοτήτων παραδέχθηκε ότι δε γνώριζε πως η μεταναστευτική υπηρεσία του υπουργείου της έχει συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους ανά περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου για απέλαση παράτυπων μεταναστών.

Σε χθεσινή εμφάνισή της ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, η κ. Ραντ φάνηκε να εκπλήσσεται όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης μέλη της επιτροπής αναφέρθηκαν στην ύπαρξη αυτών των στόχων.

Η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει μετά από τις αποκαλύψεις για την εχθρική μεταχείριση από την κυβέρνηση των μεταναστών της λεγόμενης «γενιάς του Windrush», δηλαδή των πρώτων μεταναστών από την Καραϊβική που έφτασαν στη Βρετανία τις πρώτες δεκαετίες μετά από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί περιπτώσεις τέτοιων μεταναστών που μετά από πολλές δεκαετίες στο Ηνωμένο Βασίλειο τους έχει ζητηθεί να φύγουν, διότι δεν έχουν επαρκή έγγραφα από τις δεκαετίες του 1940-1970.

Η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, αλλά και η προκάτοχός της που τυγχάνει να είναι η σημερινή πρωθυπουργός, έχουν απολογηθεί δημοσίως για τη στάση της κυβέρνησης.

Η κ. Ραντ είπε ότι έχουν γίνει λάθη, αλλά θεωρεί πως είναι το κατάλληλο άτομο να τα διορθώσει.

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τις τελευταίες ημέρες μία σειρά μέτρων για να εγγυηθεί την απρόσκοπτη συνέχιση της παρουσίας των μελών της γενιάς του Windrush στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο