Δικαστικό θρίλερ στη Βρετανία με αντικείμενο τη ζωή ενός δίχρονου αγοριού

Απορρίφθηκε από το εφετείο του Λονδίνο το αίτημα του 21χρονου Τομ Έβανς και της 20χρονης Κέιτ Τζέιμς από το Λίβερπουλ να τους επιτραπεί να μεταφέρουν σε νοσοκομείο της Ιταλίας τον σχεδόν δύο ετών γιο τους, ο οποίος πάσχει από απροσδιόριστη αλλά ανίατη κατά τους γιατρούς νευροεκφυλιστική πάθηση.

Ο μικρός Άλφι Έβανς, που βρίσκεται σε ημικωματώδη κατάσταση, αποσυνδέθηκε το βράδυ της Δευτέρας από την τεχνητή υποστήριξη στο νοσοκομείο παίδων Alder Hay του Λίβερπουλ, μετά από δικαστική διαμάχη 16 μηνών μεταξύ των γονέων και των θεραπόντων γιατρών.

Ωστόσο, παρά τις εκτιμήσεις των γιατρών ότι θα υπέκυπτε στην πάθησή του πολύ γρήγορα, οι γονείς του λένε ότι συνεχίζει να μάχεται αναπνέοντας έστω και με δυσκολία σχεδόν δύο 24ωρα μετά.

Ο Άλφι Έβανς γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 2016 και έξι μήνες αργότερα εισήχθη στο νοσοκομείο μετά από επιληπτικά επεισόδια.

Οι γιατροί δεν έχουν κατορθώσει να διευκρινίσουν την πάθηση από την οποία υποφέρει ο μικρός, αλλά έχουν αποφανθεί πως η συνέχιση της τεχνητής διατήρησής του στη ζωή είναι «άστοργη και απάνθρωπη».

Αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις έχουν συνταχθεί με τους γιατρούς, με τους δικαστές να κρίνουν ότι η συνέχεια της διατήρησης του Άλφι στη «δεν είναι προς το συμφέρον του ασθενή».

Με το σκεπτικό αυτό έχουν απορρίψει το αίτημα των γονέων να μεταφέρουν το παιδί τους στην Ιταλία, όπου γιατροί έχουν δεχθεί να το εξετάσουν προσφέροντας μία έσχατη ελπίδα θεραπείας ή έστω αναβαθμισμένης φροντίδας.

Στο Εφετείο έγινε γνωστό ότι οι γονείς του Άλφι μηνύουν τρεις θεράποντες γιατρούς κατηγορώντας τους για «συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη δολοφονίας».

Στο πλευρό των γονέων έχει ταχθεί και ο πάπας Φραγκίσκος, με τον οποίο συναντήθηκε στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα ο βαθιά θρησκευόμενος πατέρας του παιδιού. Ένα ιταλικό ιατρικό αεροσκάφος, μάλιστα, είναι σε ετοιμότητα να μεταφέρει τον Άλφι στη Ρώμη κατόπιν εντολής του Πάπα.

Η υπόθεση συνταράσσει τη Βρετανία και περίπου 200 υποστηρικτές του αιτήματος των γονέων συγκεντρώνονται τακτικά έξω από το νοσοκομείο, προκαλώντας μάλιστα καταγγελίες από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό περί εκφοβισμού και φραστικών επιθέσεων.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο