Ο Μακρόν καλεί τις ΗΠΑ να παραμείνουν πιστές στα παγκόσμια ιδεώδη

Τη ψευδαίσθηση του εθνικισμού κατήγγειλε σήμερα ενώπιον του αμερικανικού κογκρέσου ο Εμανουέλ Μακρόν, την τρίτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι τέτοιες πολιτικές αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ευημερία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προέτρεψε τις ΗΠΑ να απορρίψουν τον εθνικισμό και να παραμείνουν πιστές στα παγκόσμια ιδεώδη της συνεργασίας ενώπιον της τρομοκρατίας και άλλων προκλήσεων.

Σημείωσε ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν έναν αδιάρρηκτο δεσμό που βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες και μπορούν να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουν την παγκόσμια τάξη του 21ου αιώνα ώστε μαζί να αντιμετωπίσουν τις διεθνείς προκλήσεις.

Ο κ Μακρόν ανέπτυξε ισχυρή σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος έγινε ο πρώτος ξένος ηγέτης που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Οι παρατηρήσεις του όμως απέδειξαν ότι οι δύο ηγέτες δεν συμφωνούν σε όλα τα θέματα.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας στις προκλήσεις που παρουσιάζονται καθημερινά. «Αν έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας, θα είμαστε δυνατότεροι» είπε.

Είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκπληρώσουν τους στόχους τους και να διασφαλίσουν τη σταθερότητα εάν η Δύση αγνοήσει τους νέους κινδύνους που παρουσιάζονται στον κόσμο.

Ανέφερε επίσης ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Γαλλία δεν θα αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης (JCPOA) ενώ πρόσθεσε την πρόθεση της χώρας του να εργαστεί ώστε να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία. 

Σχετικά με το εμπόριο, είπε ότι ο «εμπορικός πόλεμος δεν είναι η σωστή απάντηση», καθώς «θα καταστρέψει θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τις τιμές», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής είπε ότι «δεν υπάρχει πλανήτης Β» ενώ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα ώστε τα παιδιά να λάβουν έναν πλανήτη όπου θα μπορεί ακόμα να κατοικείται σε 25 χρόνια.
Πηγή: skai.gr