Αναβολή των εκλογών στην Τουρκία ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Την αναβολή των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένο να λάβουν χώρα στις 24 Ιουνίου στην Τουρκία ζήτησε η Επιτροπή παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως οι παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπουν τη διενέργεια μίας πραγματικά δημοκρατικής αναμέτρησης.

Σε εκτενή ανακοίνωσή της, η Επιτροπή προειδοποιεί πως αυτό που θα κρίνεται είναι η ίδια η νομιμότητα και εγκυρότητα των εκλογών, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να στηθούν κάλπες υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που είναι σε ισχύ στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2016.

Προκαλώντας την έντονη ενόχληση της τουρκική κυβέρνησης, η Επιτροπή επισημαίνει πως τα μέτρα ασφαλείας που έχει επιβάλει η Άγκυρα έχουν οδηγήσει σε «απαράδεκτο περιορισμό» των θεμελιωδών ελευθεριών της έκφρασης, του Τύπου και της συνάθροισης.

Τονίζει πως οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν πλήξει πρωτίστως τους επικριτές του καθεστώτος Ερντογάν, οδηγώντας στην κράτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, στο κλείσιμο μη κυβερνητικών οργανώσεων και σε αθρόες συλλήψεις δημοσιογράφων.

Παράλληλα, πολλά επικριτικά μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει ή έχουν αγοραστεί από φιλοκυβερνητικούς επιχειρηματίες, «στενεύοντας το περιθώριο για απαραίτητη δημοκρατική συζήτηση».

Η Επιτροπή στέκεται επίσης στις πρόνοιες του νέου εκλογικού νόμου, σημειώνοντας πως εγείρει «σοβαρά ερωτήματα» για τη διαφάνεια των εκλογών. Αναφέρεται ειδικά στο ενδεχόμενο παρουσίας αστυνομικών στα εκλογικά τμήματα και στην απόφαση να γίνονται δεκτά μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια.

Υπογραμμίζει δε πως οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, οι οποίες άλλωστε επέτρεψαν την συμμαχία Ερντογάν με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, νομοθετήθηκαν μόλις τρεις μήνες πριν τις κάλπες, αλλάζοντας ριζικά το εκλογικό πεδίο κατά παράβαση των κανόνων της Επιτροπής της Βενετίας.

Η Επιτροπή «ανησυχεί βαθιά ότι αυτό το πλαίσιο αντιξοοτήτων θα εμποδίσει την διενέργεια και διοργάνωση πραγματικά δημοκρατικών εκλογών», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Συνεπώς, η Επιτροπή συστήνει στις τουρκικές Αρχές να αναβάλουν τις εκλογές».

Σκληρές βολές από την Τουρκία

Αιχμηρότατη ήταν η απάντηση της Άγκυρας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ να καταγγέλλει «απαράδεκτη» παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα και δύο μέτρα και δύο σταθμά σε βάρος της χώρας του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, γράφοντας στο Twitter πως ουδείς έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εκλογικές υποθέσεις της Τουρκίας.

Κατήγγειλε πως η σύσταση της Επιτροπή έλαβε μια «εντελώς πολιτική απόφαση» η οποία υπερβαίνει τις αρμοδιότητες και τον ρόλο της.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο ανεξάρτητος παρατηρητής ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: skai.gr