Στο επίκεντρο του Brexit μία μελλοντική τελωνειακή ένωση Βρετανίας-ΕΕ

Νέες ήττες υπέστη αργά τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στη Βουλή των Λόρδων στη διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στην πιο σημαντική από αυτές, τα μέλη της Άνω Βουλής υπερψήφισαν (με 316 ψήφους υπέρ και 245 κατά) τροπολογία που ορίζει πως θα διατηρηθεί μετά από το Brexitη ισχύς της Ευρωπαϊκής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Η Χάρτα παρέχει προστασία σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των πολιτών.

Η συνέχιση της ισχύος της Χάρτας στη Βρετανία θα συνεπαγόταν τη διατήρηση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των βρετανικών υποθέσεων και μετά από το Brexit, κάτι που αποτελεί ανάθεμα για τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της εξόδου από την ΕΕ.

Εναντίον της κυβέρνησης τάχθηκαν και δέκα λόρδοι του Συντηρητικού Κόμματος, περιλαμβανομένου του πρώην υπουργού Ντέιβιντ Γουίλετς.

Η Βουλή των Λόρδων υπερψήφισε ακόμα δύο τροπολογίες στις οποίες αντιτίθεται η κυβέρνηση, οι οποίες αφορούν τη διατήρηση γενικών αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Brexit εξέφρασε την «απογοήτευση» της κυβέρνησης.

Συνολικά η κυβέρνηση έχει υποστεί πέντε ήττες σε ψηφοφορίες επί τροπολογιών του νομοσχεδίου τις τελευταίες επτά ημέρες. Για να υιοθετηθούν ως μέρος του νομοσχεδίου οι τροπολογίες, ωστόσο, θα πρέπει να εγκριθούν και από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Επίσης σημαντική θεωρείται η προ ημερών ήττα της κυβέρνησης στη Βουλή των Λόρδων επί της τροπολογίας που καλεί σε διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για «μία» τελωνειακή ένωση μεταξύ Ηνωμένου και ΕΕ μετά από το Brexit, ακόμα μία κόκκινη γραμμή για τους σκληροπυρηνικούς Brexiteers.

Η ήττα αυτή έχει ανοίξει στη Βρετανία μία συζήτηση για το κατά πόσο η Πρωθυπουργός Μέι θα μπορούσε να αλλάξει στάση και να αποδεχθεί μία μελλοντική τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Η συζήτηση πυροδοτείται και από την ψηφοφορία του επόμενου μήνα στη Βουλή των Κοινοτήτων επί του νομοσχεδίου Περί Εμπορίου και Δασμών και της τροπολογίας περί παραμονής σε τελωνειακή ένωση.Εκτιμάται ότι υπάρχει επαρκής πλειοψηφία βουλευτών για μία οδυνηρή ήττα της κυβέρνησης

Παρά τις διαψεύσεις από κυβερνητικούς παράγοντες, πολλές εφημερίδες επικαλούνται πηγές που διαπιστώνουν μία διαλλακτικότερη διάθεση της Πρωθυπουργού σε σχέση με τις δημόσιες εξαγγελίες.

Το θέμα μίας πιθανής τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ αναμένεται να απασχολήσει και το κλειστό υπουργικό συμβούλιο χαρτοφυλακίων που συνδέονται με το Brexit, το οποίο διεξάγεται την Τετάρτη στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Την ίδια ώρα εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση για τα μελλοντικά σύνορα στην Ιρλανδία. Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές απέρριψαν την περασμένη εβδομάδα τις δύο προτάσεις του Λονδίνου για τρόπους αποφυγής της επιστροφής στα σκληρά σύνορα του παρελθόντος μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Παράλληλα, το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών προέβη σε ενημέρωση Ευρωπαίων διπλωματών που υπηρετούν στο Λονδίνο για να παράσχει διαβεβαιώσεις πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θα αντιμετωπιστούν με θετική προδιάθεση από το μελλοντικό μεταναστευτικό σύστημα της χώρας.

Η παροχή διαβεβαιώσεων ακολούθησε το θόρυβο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη της μεταχείρισης της «γενιάς του Windrush», των πρώτων μεταναστών από την Καραϊβική.

Λόγω ολιγωριών του βρετανικού κράτους ζητήθηκε από πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους, που ζουν επί δεκαετίες στη Βρετανία, να φύγουν από τη χώρα. Η κυβέρνηση παραδέχθηκε λάθη και η αντιπολίτευση έκανε λόγο για νοοτροπία εχθρικής αντιμετώπισης των μεταναστών.

Τη Δευτέρα η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ ανακοίνωσε ότι στους μετανάστες αυτούς θα παραχωρηθεί χωρίς κόστος, εφόσον το επιθυμούν, η βρετανική υπηκοότητα και χρηματικές αποζημιώσεις.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο