Κεμαλική ντρίπλα στον Ερντογάν με το ΙΥΙ για να τον χτυπήσουν στις κάλπες

Πολιτική «ντρίπλα» που ενδέχεται να δυσκολέψει την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας πέτυχε η κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεκαπέντε βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) μεταπήδησαν στη νεοσύστατη παράταξη ΙΥΙ, επιτρέποντάς της να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα και συνεπώς να ξεπεράσει κάθε διαδικαστικό κώλυμα που θα μπορούσε να εμποδίσει τη συμμετοχή της στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Το ΙΥΙ, το οποίο συγκροτήθηκε πριν λίγους μήνες από πέντε βουλευτές που αποσχίστηκαν από το εθνικιστικό κόμμα του του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κινδύνευε να αποκλειστεί από τις εκλογικές λίστες διότι οι Αρχές εξέταζαν εάν το πρώτο συνέδριό του έλαβε χώρα τουλάχιστον έξι μήνες πριν τις εκλογές.

Εκπρόσωπος της κεμαλικής παράταξης δήλωσε πως η απόφαση να σταλούν ενισχύσεις στις τάξεις του IYI είχε ως στόχο να αποφευχθούν «παγίδες που στήνονται μπροστά από τη δημοκρατία». Τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και ο κ. Μπαχτσελί επέκριναν εντονότατα την κίνηση, με τον τούρκο πρόεδρο μάλιστα να υποστηρίζει πως το όλο περιστατικό θυμίζει την αποστασία του 1977.

Η επικεφαλής του IYI, Μεράλ Ακσενέρ
, θεωρείται ένα από τα λίγα πολιτικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης και να απειλήσουν τον κ. Ερντογάν στη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου, ο οποίος μετά τις κάλπες θα ενισχυθεί με ευρύτατες εκτελεστικές εξουσίες.

Το IYI θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκεφάλους και στις βουλευτικές εκλογές, θα μπορούσε να απορροφήσει τους ψηφοφόρους του Εθνικιστικού Κινήματος του κ. Μπαχτσελί, ειδικά αυτούς που είναι δυσαρεστημένοι από την απόφαση του τελευταίου να γίνει εκλογικός σύμμαχος του κ. Ερντογάν.

Η υποψηφιότητα Ακσενέρ δεν σημαίνει ωστόσο πως αποκλιμακώνεται η ένταση που έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια η εξωτερική πολιτική του κ. Ερντογάν, με δεδομένο ότι η 61χρονη πολιτικός πρεσβεύει την σκληρή εθνικιστική δεξιά.

Υπό αυτό το κλίμα το απόγευμα της Δευτέρας διαδραματίστηκαν σκηνές μεγάλης έντασης στην τουρκική Βουλή, με τον επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει εκμεταλλευτεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ώστε να πάρει τον απόλυτο έλεγχο του κράτους.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου δέχτηκε σκληρή λεκτική επίθεση από στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ενώ ο κ. Ερντογάν σχολίασε αργότερα πως η καταλληλότερη απάντησε θα δοθεί από τους πολίτες στις κάλπες.
Πηγή: skai.gr