Κλείσιμο

Λαβρόφ: Δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις για την αποστολή S-300 στη Συρία

Η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμα αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής του πυραυλικού συστήματος S-300 στη Συρία, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεγκέι Λαβρόφ, όπως μεταδίδουν τα κρατικά πρακτορεία Tass και Sputnik.

«Δεν μπορώ να πω ότι αυτό το ζήτημα έχει διευθετηθεί», φέρεται να είπε ο κ. Λαβρόφ, προσθέτοντας πάντως πως ο πρόεδρος Πούτιν έχει συζητήσει το θέμα της συριακής αεράμυνας με το υπουργείο Άμυνας, στον απόηχο των πυραυλικών επιδρομών που εξαπέλυσαν στα μέσα Απριλίου οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, και η Γαλλία.

Ο κ. Λαβρόφ προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος «προκλήσεων» από την πλευρά της Δύσης στη Συρία.

Η τοποθέτηση του ρώσου ΥΠΕΞ ήλθε υπό τη σκιά δημοσιεύματος της ρωσικής εφημερίδας Kommersant που θέλει τη Μόσχα σχεδιάζει να εξοπλίσει τη Δαμασκό με S-300 άνευ αντιτίμου, στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας που προσφέρει στο καθεστώς Άσαντ.

Επικαλούμενη διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, η «Kommersant» ανέφερε πως η αποστολή των S-300 στη Συρία έχει «πρακτικά επιλυθεί».

Τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας είχαν ως στόχους τρεις εγκαταστάσεις που πιστεύεται πως συνδέονται με το χημικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Άσαντ.

Η ρωσική κυβέρνηση και οι σύροι σύμμαχοί τους υποστήριξαν τότε πως τα σοβιετικής εποχής αντιπυραυλικά συστήματα που διαθέτει η Συρία αναχαίτισαν ή κατέρριψαν περίπου το 70% των βλημάτων, αν και η Ουάσιγκτον αντέτεινε πως όλοι οι πύραυλοι έπληξαν τους στόχους τους.
Πηγή: skai.gr