Κιμ Γιονγκ Ουν: Τέλος στις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων

«Παγώνει» τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές η Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν, και μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Παράλληλα, η Πιονγκιάνγκ ανακοίνωσε ότι κλείνει έναν σταθμό πυρηνικών δοκιμών στα βόρεια της χώρας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να έχει θέσει ως χρονικό ορίζοντα τερματισμού όλων των δοκιμών στις 21 Απριλίου.

«Η Πιονγκιάνγκ θα συμπράξει με όλους τους διεθνείς φορείς προκειμένου από κοινού να τερματίσουμε μαζί τις πυρηνικές δοκιμές», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το KCNA.

Η εν λόγω απόφαση έρχεται λίγο πριν τις συναντήσεις που προγραμματίζει ο βορειοκορεάτης ηγέτης, τόσο με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, όσο και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται πως, πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε πως το Πάσχα ο Μάικ Πομπέο είχε συνάντηση με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, κάτι που ο Πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε σημειώνοντας πως έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Λίγα λεπτά μετά την σχετική πληροφόρηση από την πλευρά της Βορείου Κορέας για το ζήτημα τοποθετήθηκε μέσω twitter και ο Ντόναλντ Τραμπ σημειώνοντας: «Η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να αναστείλει όλες τις Πυρηνικές Δοκιμές και να κλείσει μια μεγάλη περιοχή δοκιμών. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο - μεγάλη πρόοδος! Ανυπομονώ για την Σύνοδο Κορυφής». 

«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας και ζήτησε τη «μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση» της χώρας.

Η Μογκερίνι δήλωσε επίσης ότι οι δύο επικείμενες σύνοδοι κορυφής αποτελούν ευκαιρία «για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και να φέρουν πρόσθετα, συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα», ενώ προσέφερε τη στήριξη της ΕΕ στις συνομιλίες «με κάθε δυνατό τρόπο».

Σύμφωνα με την ίδια, η θέση της ΕΕ για τη Βόρεια Κορέα παραμένει σε αυτή τη φάση αμετάβλητη, συνδυάζοντας κυρώσεις με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

Για «ουσιαστική πρόοδο» στην πορεία προς την απο-πυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, έκανε λόγο η προεδρία της Νότιας Κορέας.

Ιδιαίτερα επιφυλακτική ήταν η πρώτη αντίδραση της Ιαπωνίας. Σε δήλωσή του, ο υπουργός Άμυνας της χώρας (Ιτσουνόρι Ονοντέρα) ανέφερε ότι παρά τις ανακοινώσεις περί αναστολής των πυραυλικών δοκιμών της, δεν είναι ώρα ακόμη να μειωθεί η πίεση που ασκείται στη Βόρεια Κορέα.

Η Κίνα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι πιστεύει πως η απόφαση της Βόρειας Κορέας θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο. 

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της Βόρειας Κορέας να τερματίσει τις πυρηνικές δοκιμές θα είναι ένα θετικό βήμα και πως ελπίζει ότι αυτό αποτελεί ένδειξη καλής πίστης.

Πηγή: skai.gr