Για απαράδεκτη προεκλογική παρέμβαση κατηγορεί η Τουρκία τις ΗΠΑ

Σκληρότατη απάντηση έδωσε η Τουρκία στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την προοπτική διενέργειας των τουρκικών εκλογών της 24ης Ιουνίου υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «απαράδεκτη» προεκλογική παρέμβαση στην βούληση του τουρκικού λαού, με υπόγεια κίνητρα, ενώ παράλληλα κατήγγειλε πως η Ουάσιγκτον έχει υιοθετήσει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε βάρος της Άγκυρας.

Υποστήριξε πως όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις στη γειτονική χώρα έχουν λάβει χώρα με ελεύθερο, δίκαιο και διαφανή τρόπο, παραθέτοντας ως παράδειγμα το περσινό δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση, όπου το στρατόπεδο του προέδρου Ερντογάν επικράτησε με οριακή πλειοψηφία.

Σημειώνεται πάντως πως η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει σειρά παρατυπιών στις περσινές κάλπες, ενώ οι διεθνείς παρατηρητές έκαναν λόγο για μονόπλευρη κάλυψη της προεκλογικής περιόδου από τα κυρίαρχα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, και για περιορισμό της ελευθεροτυπίας.

Ο κ. Ακσόι ισχυρίστηκε ακόμα πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης «δεν έχει περιορίσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα» οποιουδήποτε πολίτη, πλην των «τρομοκρατών» που στοχεύει.

Παρά ταύτα, οι ειδικοί κανόνες που είναι σε ισχύ επιτρέπουν στην Άγκυρα να απαγορεύει συγκεντρώσεις και πορείες, να κλείνει μέσα ενημέρωσης και να νομοθετεί με διατάγματα, ουσιαστικά ερήμην της Βουλής.

Ο κ. Ακσόι σημειώνει ακόμα πως κάλπες έχουν στηθεί και σε άλλες χώρες υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, όπως συνέβη πέρυσι στη Γαλλία.

«Τέτοια προκατειλημμένα σχόλια από χώρες που ισχυρίζονται ότι έχουν υιοθετήσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου αποτελούν ένα ακόμα παράδειγμα των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ισχύουν σε ό,τι αφορά την Τουρκία», προσέθεσε.

«Τέτοιες δηλώσεις για εκλογές που δεν έχουν γίνει συνιστούν παρέμβαση στην ελεύθερη βούληση του λαού και είναι απαράδεκτες», κατέληξε.
Πηγή: skai.gr