Αναφορές Αναστασιάδη στην τουρκική προκλητικότητα κατά τη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας

Στις παράνομες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε παρέμβασή του στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου της Κοινοπολιτείας.

Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των κλειστών συναντήσεων των ηγετών των 53 χωρών-μελών του Οργανισμού που πραγματοποιούνται από το πρωί στο Κάστρο του Γουίνζορ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας για τη διαχρονική στήριξή τους στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, καθώς και για την αναφορά στο Κυπριακό στο Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου της Κοινοπολιτείας.

«Είναι ιδιαίτερης σημασίας αυτή την περίοδο η έκφραση αλληλεγγύης στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, στη βάση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και αυτό διότι πολύ πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπισε κλιμακωθείσα επιθετικότητα και παράνομη συμπεριφορά από την Τουρκία στην ΑΟΖ μας», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας όχι μόνο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τάσσεται ενάντια στο διεθνές δίκαιο καθώς και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά δημιουργεί μια ευρύτερη απειλή στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό ως μια σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Κοινοπολιτείας», επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Τουρκία πρέπει να τερματίσει άμεσα τις απειλές και τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, να απόσχει τέτοιες απειλές και ενέργειες στο μέλλον και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο