Κλείσιμο

Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών: Παράνομη η μεταβίβαση της εξουσίας στην Κούβα

Η μεταβίβαση της εξουσίας στην Κούβα, όπου την Πέμπτη εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας ο 58χρονος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, που διαδέχεται τον 86χρονο Ραούλ Κάστρο, είναι «παράνομη», έκρινε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Λουίς Αλμάγκρο, χαρακτηρίζοντας το κουβανικό καθεστώς «δικτατορία».

«Ο θρίαμβος της δικτατορίας επί της ελευθερίας δεν ονομάζεται επανάσταση», ανέφερε ο Αλμάγκρο. «Η προεδρική διαδοχή της οποίας γίναμε μάρτυρες στην Κούβα είναι μια προσπάθεια διατήρησης ενός καθεστώτος αυταρχικού, δυναστικού, οικογενειοκρατικού. Αυτό ονομάζεται δικτατορία», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΑΚ στην ανακοίνωσή του, που τιτλοφορείται «Κούβα, μια παράνομη μεταβίβαση (της εξουσίας)».

Η εκλογή του Ντίας-Κανέλ από την Εθνοσυνέλευση της Κούβας εκτυλίχθηκε «χωρίς να υπάρξει ελεύθερη έκφραση του λαού της Κούβας», συνεχίζει το κείμενο.

Η ανάδειξη του Ντίας-Κανέλ ακολουθεί «δεκαετίες έλλειψης δημοκρατίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών», ανέφερε ακόμη ο Αλμάγκρο.

Το «καθεστώς» της Κούβας «φυλακίζει και φιμώνει τους διαφωνούντες και τους αντιφρονούντες», εφαρμόζει πολιτικές πρακτικές που δεν μπορούν να είναι «αποδεκτές» εν έτει 2018 και «οι ενέργειες του καθεστώτος είναι εξαιρετικά αρνητικές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Το 2017, ο Λουίς Αλμάγκρο είχε προσκληθεί στην Κούβα από μια οργάνωση αντιφρονούντων, η οποία ήθελε να του απονείμει βραβείο. Η κυβέρνηση στην Αβάνα του απαγόρευσε την είσοδο στην κουβανική επικράτεια.

Πηγή: skai.gr