Κλείσιμο

Επίσημη έναρξη της συνόδου της Κοινοπολιτείας από τη βασίλισσα Ελισάβετ

Με επίσημη τελετή στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, παρουσία της επικεφαλής της Κοινοπολιτείας βασίλισσα Ελισάβετ, δόθηκε η έναρξη της διήμερης Συνόδου των Ηγετών Κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας (CHOGM).

Παρόντες ήταν οι ηγέτες των 53 χωρών-μελών του οργανισμού, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας, οι επικεφαλής της Κοινοπολιτείας και εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν στις παράλληλες της συνόδου εργασίες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ τόνισε στην ομιλία της ότι ο πληθυσμός της Κοινοπολιτείας αριθμεί 2,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Χαρακτήρισε την Κοινοπολιτεία μία από τις μεγάλες δυνάμεις που φέρνουν τις χώρες κοντά. «Τα πλεονεκτήματα της Κοινοπολιτείας είναι ξεκάθαρα για να δει κανείς», σημείωσε η βασίλισσα, αναφερόμενη στο εμπόριο και στις κοινές δράσεις, όπως για την προστασία των θαλασσών.

Άφησε επίσης με σαφήνεια να εννοηθεί, όπως και πριν από την ίδια ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόσεφ Μάσκατ, ότι διάδοχος της στην ηγεσία της Κοινοπολιτείας θα είναι ο διάδοχος του θρόνου, Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος. Σημειώνεται ότι ο ρόλος δεν είναι κληρονομικός, αλλά το ποιος θα τον αναλάβει αποτελεί απόφαση των ηγετών των χωρών-μελών.

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι σημείωσε σε χαιρετισμό της ότι πιστεύει «στο καλό που μπορεί να πράξει η Κοινοπολιτεία». Πρόσθεσε ότι η οργανισμός προάγει τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεκτικότητας και του κράτους δικαίου. Εξήρε επίσης την αφοσίωση της βασίλισσας στην Κοινοπολιτεία και στις βαθύτερες αξίες αυτής που ορίζουν πως «η φωνή της μικρότερης χώρας-μέλους αξίζει ακριβώς όσο και η φωνή της μεγαλύτερης».

Στο δικό της χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Πατρίσια Σκότλαντ αναφέρθηκε στη σημασία της νεολαίας, που συνιστά την πλειοψηφία του πληθυσμού των χωρών-μελών, καθώς και σε κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση μεταξύ άλλων των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης από τα πλαστικά.

Η πρώτη ημέρα της συνόδου περιλαμβάνει συνεχείς συνεδριάσεις των ηγετών που θα συζητήσουν μία σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση μεταξύ άλλων στο περιβάλλον.

Η κα Μέι αναμένεται να καλέσει σε απαγόρευση ορισμένων πλαστικών αντικειμένων καθημερινής χρήσης, όπως τα καλαμάκια, ενώ το απόγευμα θα παρουσιαστεί η δράση των χωρών-μελών στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Χάρτας» για τη διακυβέρνηση και την προστασία των θαλασσών.

Σημειώνεται ότι στην εναρκτήρια συνεδρίαση των ηγετών ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα παρουσιάσει υπό την ιδιότητά του ως Προεδρεύων της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας την έκθεση πεπραγμένων της περιόδου 2015-2018.

Το βράδυ οι ηγέτες θα επιστρέψουν στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για δεξίωση και δείπνο που παραθέτει η βασίλισσα. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα παρευρεθούν σε δεξίωση και δείπνο που παραθέτει προς τιμή τους ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο